Bild
För Ali Haider, Erik Björn och Samet Glogov är kursen Think! deras sommarjobb.
För Ali Haider, Erik Björn och Samet Glogov är kursen Think! deras sommarjobb.
Foto: Monica Havström
Länkstig

Feriejobb med djupdykning i demokrati och filosofi

– Vi har lärt oss mer här på en och en halv vecka än vi gjort i skolan, säger Neda Abd och nickar övertygande.
Emma Sapcanin håller med.
– Det är viktigt att lära sig om politik, det kommer vi alltid ha nytta av.
De är två av deltagarna på sommarens kurser för högstadieungdomar som hålls på Humanisten.

Neda och Emma som nyss slutat nian sökte Göteborgs stads feriejobb och blev erbjudna att delta i tvåveckorskursen Camp Demokrati. Båda har valt samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet och tycker att det är ett perfekt sommarjobb att få fördjupa sig i demokratifrågor.

På schemat för dagen står medskapande projektsamtal. Hela gruppen ska klura ut tillsammans hur projekten de valt att göra i mindre grupper kan bli bättre genom att först utforska syftet och låta alla i rummet tänka till. Några ska göra en enkät om trygghet i utsatta områden, några en affisch, andra ska skriva en låt.  En Tiktok-video om mental hälsa och en intervju med polisen står också på listan.

Samtidigt pågår föreningen Skepsis Think!-kurser på ett annat våningsplan. Där har deltagarna gått ut årskurs 8 och även de får sommarjobbslön av Göteborgs stad. Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori är medarrangör i samarbete med Göteborgs universitet och stadsdelarna Angered, Hammarkullen, Hjällbo, Gamlestaden, Kviberg, Utby, Kortedala och Bergsjön.

Bild
Kursen Camp Demokrati på Humanisten.
Kursen Camp Demokrati på Humanisten.

Lär ut kritiskt tänkande

På Camp Demokrati-kursen får unga lär sig grunderna i det demokratiska hantverket. Vad är viktigt i en demokrati för att kunna existera tillsammans? Varför är demokrati viktigt? Och hur funkar politik egentligen? Konceptet Camp Demokrati utvecklades i Angered av verksamheten Unga Påverkar Angered. Nu samarbetar de med Föreningen Skepsis som startat Think-kurserna.
– Vi har smält samman våra kurskoncept och blandar gästföreläsningar med egna workshops i kritiskt tänkande och argumentationsanalys för att ge deltagarna en så bred demokratisk bas att stå på som möjligt, berättar Astrid Pleijel och Marie Holm, två av ledarna.

Yasmin Omar, en av handledarna, och Charlice Cantios pratar om projektidéer.
Yasmin Omar, en av handledarna, och Charlice Cantios pratar om projektidéer.

Skillnaden på de två kurserna är att Think! är mer grundläggande med fokus på samtal och analys medan Camp Demokrati är mer praktisk där deltagarna får se hur lokaldemokrati fungerar. De får träffa politiker och lyssna på gästföreläsare från organisationer och kan få svar på hur dessa personer jobbar med frågorna i civilsamhället.

– Think!-kurserna bygger på vår filosofiska kompetens från vår Liberal Arts-utbildning. På Camp-kursen fördjupar vi frågor som blivit intressanta för ungdomarna och utgår från det kritiska tänkandet, säger Astrid Pleijel.
Deltagarna är också med och påverkar innehållet. Efter mötet med politikerna behövde de till exempel längre tid att prata av sig än vad som var planerat – då fick en annan punkt utgå.

Chill sommarjobb

Bild
Mirelle Isaac går Think-kursen.
Mirelle Isaac går Think-kursen.

Några av deltagarna på Think!-kursen sitter i humaniststudenternas fikarum och äter lunch. De berättar att de fick brev med information om feriejobb för åttor och sökte.
– Flera av oss kryssade i alla jobbalternativ men kände att detta var ett av de bästa. Sedan fick vi svar att vi var uttagna. Många unga bryr sig inte om politik därför är det bra med en sån här kurs. Och det är ju ett chill sommarjobb!

På frågan om vad de tänker om kursen svarar de snabbt:
– Det är bra att lära sig argumentera, och kunna strukturera sina åsikter. Det kan hjälpa mig hela livet. När jag vill övertyga folk, få högre lön etc.
– För mig är det en bra fördjupning till det vi lärt oss på SO-lektionerna. Där skummar vi mest på toppen. Nu har vi pratat om grunderna till olika politiska frågor.
– Kritiskt tänkande vill jag gärna bli bra på. Det behöver man kunna för att klara alla möjliga situationer i livet.

Ungdomarna på Think-kursen analyserar argument i en text de just läst.
Ungdomarna på Think-kursen analyserar argument i en text de just läst.

När lunchrasten är slut samlas Think-gänget i en cirkel i lektionssalen där Christian Airikka och Alice Nordmark knyter ihop analysövningen de gjort av en argumenterande text om köttkonsumtion.
Under de två kursveckorna varvas seminarier med gruppdiskussioner där ungdomarna får reda ut en rad åsikter och begrepp som de stöter på till vardags.
– Vi är egentligen främlingar och här sitter vi och pratar politik. Det är spännande att lära av varandra. Igår fick vi frågan Vad är meningen med livet? Det har jag alltid funderat på och det var roligt att höra allas svar. Flera tyckte det är viktigt att vara sig själv och inte oroa sig för vad andra tänker om en, säger Anita Gucati.

Hon gillar också att hon får träffa nya människor dessa veckor, istället för att bara sitta hemma.

Vågar ställa frågor

Kursledarna har båda läst filosofi under flera år på Humanisten.
– Det är spännande att se hur orädda våra deltagare är, och hur snabbt de förstod logiken. De ställer frågor tills det klickar.  Universitetsstudenter har svårare för det, säger Christian Airikka.

Syftet med tvåveckorskurserna är att stärka ungdomars förmåga att vara aktiva i samhällsdebatten, ge dem verktyg för att kunna sätta sig in i etiska och politiska frågor. De som vill kan till exempel engagera sig i ungdomsrådet i Angered. En mer långsiktig målsättning är att öka chansen att ungdomarna, som kommer från områden där förhållandevis få läser vidare efter gymnasiet, så småningom ska söka sig vidare till högre studier.

Bakom Think! står tre universitetsalumner som alla gått Liberal Arts-programmet och sedan läst vidare på Humanisten: Hektor Löfgren, Astrid Pleijel och Vincent Lekblad. De har också grundat föreningen Skepsis som har fler kursaktiviteter för ungdomar. Nytt för hösten är ett kursprojekt där skrivande och läsande varvas och ska mynna ut i en tidskrift.
 

Text och bild: Monica Havström,
kommunikatör på institutionen för filosofi, lingvistik 
och vetenskapsteori

Länkar till mer information

Se Föreningen Skepsis Facebooksida för ytterligare information
Läs om feriejobben i Göteborgs stad

I universitetets kurskatalog kan du läsa mer om kandidatprogrammet Liberal Arts