Länkstig

CGM i media: EU-val och migrationspolitik

Publicerad

Valet till Europaparlamentet den 26 maj och medföljande intresse för EU:s migrationspolitik har lett till många mediakontakter för CGM under maj månad. Här är några av de reportage som det resulterat i hittills.


Drömmen om Europa

Andrea Spehar, föreståndare för CGM har medverkat i en artikel i Dagens Nyheter. I reportaget ”Drömmen om Europa slutade i flyktinglägret Moria” har två journalister följt en familj i flyktinglägret på ön Lesbos i Grekland.

I artikeln svarar Andrea bland annat på frågor om Europas nya gränser och möjligheterna för en gemensam migrationspolitik.

Läs reportaget här.

Tio frågor om EU

Andrea Spehar medverkar också i Sveriges Radios serie ”Tio EU-frågor”.

Lyssna på fråga 2: Vad gör EU för att människor inte ska tigga på gatorna? 

Lyssna på fråga 8. Hur ska EU lösa flyktingsituationen?

Flykten för asyl

Dessutom medverkar CGMs föreståndare i en podd från Sveriges radio "P3 Nyheter Granskar" om vad bristen på en gemensam asylpolitik i EU innebär.

Från P3 Nyheter: "Afghanske Najaf nekades asyl i Sverige och åkte till Paris för att inte bli utvisad: "Skickas jag tillbaka dör jag". EU saknar gemensam asylpolitik och chansen att få stanna är större i andra länder."

Lyssna på hela Flykten för asyl - P3 Nyheter Granskar

Lyssna på nyhetsinslag från podden på P3 Nyheter med Andrea Spehar

EU:s asylstrategi

Ruben Andersson, medlem i CGM:s vetenskapliga referensgrupp och migrationsforskare på University of Oxford, intervjuas i tidningen ETC om EU:s asylstrategi.

Läs ”EU:s asylstrategi skapar mer problem i längden”