Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Åsa Naluai Torinsson
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Biobanksprojekt om covid-19 får stöd av SciLifeLab

Publicerad

Forskare i Göteborg leder åtta av de projekt relaterade till covid-19 som nu fått finansiering genom satsningen från SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Ett av de är ett Biobanksprojekt som leds av Åsa Torinsson Naluai vid Core Facilities.

Åsa Torinsson Naluai leder ett biobanksprojekt som undersöker immunitet mot COVID-19. Projektet får nästan en miljon kronor i utlysningen, och är ett samarbete mellan Biobank Core Facility och Biobank Väst. Förhoppningen är att kunna bidra med mer kunskap om de biologiska mekanismerna som gör att vissa personer drabbas hårt av ett virus medan andra inte får några symtom alls.

– Under många år har man försökt att förstå vad som orsakar vanliga folksjukdomar som diabetes, men inte kommit så långt. Om vi förstår mer om detta virus kanske det också kan leda oss mot förklaringar som vi inte hade kunnat ana och hjälpa oss ta fram bra underlag för att göra nya tolkningar även för andra sjukdomar, säger Åsa Torinsson Naluai.

Projektet kommer undersöka dels antikroppar i blodet och dels virus i saliv, hals och näsa från patienter som kommit in till Sahlgrenska universitetssjukhuset för provtagning. De första proverna kommer att börja analyseras senast i augusti 2020.

– Vi kommer kunna skapa en unik patientkohort av både asymtomatiska, milda och svåra fall av SARS-CoV-2-infekterade individer. Utifrån detta kan vi sedan till exempel identifiera genetisk variation i samband med svårighetsgrad av SARS CoV-2-infektion, säger Åsa Torinsson Naluai.