Våldtäkt eller samtycke? Effekter av den nya våldtäktslagstiftningen på juridiskt tänkande och praktik

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
Projekttid
2020 - 2023
Projektägare
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Kort beskrivning

Den svenska våldtäktslagstiftningen ändrades 2017 och antog ett rekvisit om frivillighet (”samtycke”). Projektet studerar den nya våldtäktslagen effekter på institutionaliserade rättsliga normer, med fokus på åklagares, domares och advokaters känslor och tankar om lagen och dess praktiska effekter. Vilka diskursiva uppfattningar och tolkningar av den nya lagen framkommer i intervjuer med rättens aktörer? Hur påverkar den nya lagen rättegångsprocessen i praktiken? Hur tillämpas lagen av domarna i domskrivning: Vilka bedömningar angående frivillighet, kön och sexualitet görs? Vi följer 16 fall av våldtäkt i tingsrätt och hovrätt. Rättens aktörer intervjuas, ”skuggas”, rättegångarna observeras. Samtliga domar under den nya lagen kommer att samlas in och analyseras.