Bild
En symfoniorkester
Foto: Stig-Magnus Thorsén
Länkstig

Orkesterkonsert: Beethoven, Lutosławski, Mayer

Kultur & språk

University of Gothenburg Symphony Orchestra som består av studenter från de klassiska musikutbildningarna under ledning av dirigenten Magdalena Pawlisz.

Konsert
Datum
22 okt 2021
Tid
18:00 - 20:00
Plats
Sjöströmsalen, Högskolan för scen och musik

Bra att veta
Alla biljettköp görs online via tjänsten Billetto. Det finns ingen biljettförsäljning på plats.
Arrangör
Högskolan för scen och musik

Konsertprogram

  • Emilie Mayer: Ouvertyr nr 2 in D 
  • Witold Lutosławski: Konsert för orkester
  • Ludwig van Beethoven: Symfoni nr 7

Trots en relativt sen start kom Emilie Mayer att bli en mycket produktiv kompositör och skrev åtta symfonier, minst 15 konsertouvertyrer, samt många kammarverk. Samtidigt som hennes musik många gånger möttes av publikens helhjärtade entusiasm beskrev många av 1800-talets musikkritiker henne – och andra kvinnor i fältet – som en "andra klassens kompositör".

I Konsert för orkester möts melodier från den polska Masoviaregionens folkmusik med den moderna symfoniorkesterns klangvärld. Detta var första gången Lutosławski använde folkloristiska influenser i ett verk för stor symfoniorkester, och konsertens premiär 1954 banade väg för hans genombrott även väster om järnridån.

Många år efter premiären av Beethovens sjua skulle hans efterföljare Richard Wagner komma att beskriva symfonin som så dansant att till och med möblerna börjar röra sig rytmiskt. Beethoven själv ansåg att den var en av hans mest lyckade kompositioner. Särskilt allegrettot gjorde omedelbar succé redan vid premiären i Wien 1813, och har sedan dess ofta spelats fristående från övriga tre satser.

Observera: Denna termin finns inga tryckta programblad vid konserterna.

OBS! Konserten spelas in och streamas på YouTube

För att fler ska kunna ta del av konserten väljer vi att spela in och streama den via vår YouTube-kanal. Inspelningen kommer att ligga kvar på YouTube en tid efter inspelningen. 
Vi försöker att undvika filma publiken så mycket det går. Det kan dock hända att publiken syns i bakgrunden och att du kommer med i bild. Om du inte vill vara med på video så kan du välja en sittplats i stolraderna längst bak. Vi kan inte garantera att du inte syns i bakgrunden på filmen. Om du har skyddad identitet avråder vi från att besöka denna konsert. 

Mer information

Tack!

Streamingen av denna konsert genomförs med stöd från Polska institutet i Stockholm.