Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Ballonger och röda band mot en grön bakgrund
Länkstig

Digital invigning av nya Humanisten

Forskning
Kultur & språk
Student

Göteborgs universitet bygger för framtiden mitt i kunskapsstaden Göteborg. Nu samlar nybyggda Humanisten hela Humanistiska fakulteten under ett och samma tak. Detta vill vi så klart fira och den 27 maj är du välkommen på en digital invigning!

Invigning
Datum
27 maj 2021
Tid
14:00 - 15:30

Nya Humanisten i universitetsområdet Näckrosen har utformats med tanken att det är i mötet som lärandet händer. Här finns förutsättningar att driva utvecklingen av forskning och utbildning inom humaniora.

Den nya byggnaden ska också vara en mötesplats för göteborgarna genom olika evenemang och möjliggöra en större samverkan med externa aktörer inom humaniora och kultur.

På grund av pandemin är Humanisten stängt för allmänheten men den 27 maj klockan 14 bjuder vi in till en digital invigning och rundvandring på Humanisten. 

Program för invigningen

  • Eva Wiberg, rektor, Göteborgs universitet.
  • Marie Demker, dekan, Humanistiska fakulteten.
  • Daniel Johansson, ordförande, Göta studentkårs humanistsektion.
  • Magnus Huss, marknadsområdesdirektör, Akademiska hus.
  • Göteborgs brasskvintett med Katarina Hemlin. 
  • Konferencier Jörgen Kyle, fil. dr.
  • Rundvandring.

 

Panelsamtal efter invigningen:
Humanisten – öppenhet för samtal och fördjupning

Vad vore världen och samhället utan humanistiska perspektiv? Utan kunskaper om det förflutna, språk och kultur, om de fenomen och förhållanden som gör oss till människor och hur dessa förändrats över tid? I ett samhälle är eftertanke och analys lika viktigt som innovation och kreativitet och i samarbete med det omgivande samhället bidrar humanistisk forskning till att lösa lokala, regionala och globala samhällsutmaningar.

Vid invigningen av Humanisten kan du ta del av ett panelsamtal med fokus på humanioras roll i samhället och de möjligheter som vårt nya hus erbjuder. Med den nya byggnaden har Göteborg fått en ny och självklar mötesplats, som vi hoppas ska hjälpa till att synliggöra vikten av humaniora och humanistiska perspektiv på framtidens utmaningar samt öka våra samarbeten med det omgivande samhället.

Moderator: Marie Demker, dekan, Humanistiska fakulteten.
Deltagare: Johan Ling, institutionen för historiska studier, Per Holmberg, institutionen för svenska språket, Andrea Castro, institutionen för språk och litteraturer, Joakim Sandberg, institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Lena Martinsson, institutionen för kulturvetenskaper.
 

Till den digitala invigningen
 

Läs mer om Humanistiska fakulteten