- Riktlinjer för placering
- VFU-perioder
- Utbildningsplaner och studiegångar
- Nyhetsbrev för samordnare
- VFU-samordnarråd (f.d. VFU-placeringsråd)
- VFU-guider
- Informationsträff för nya samordnare
- Placeringsverktyget SoV-webb
- Problem under VFU
- Byte av VFU-område
- Handledarutbildningar
- Avtal och samverkansorganisation
- Kontakt VFU-handläggare
VFU-samordnare
Information för dig som har ett uppdrag som samordnare inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU). VFU-samordnaren på ett område eller en skola/förskola är universitetets kontaktperson i VFU-placeringsarbetet. Samordnaren är den som ordnar en plats på en skola/förskola och hos en handledare i ett arbets- eller ämneslag.
Startsida för handledare och samordnare inom VFU
Här finns information för dig som är intresserad av eller arbetar med verksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom lärarutbildning. Du kan exempelvis vara handledare, samordnare eller rektor.
Utbildningsplaner och studiegångar
Genom länklistan intill kommer du till respektive programs sida där programmets utbildningsplan ligger. Utbildningsplanen innehåller programmets studiegång som bland annat visar när samtliga VFU-kurser ges under utbildningstiden.
Länklista till programsidor
Nyhetsbrev för samordnare
VFU-nytt för samordnare skickas per e-post till alla samordnare en till flera gånger per termin. Nyhetsbrevet innehåller information om vad som är på gång inom VFU- och samverkansområdet.
VFU-samordnarråd (f.d. VFU-placeringsråd)
I VFU-samordnarråden ingår VFU-samordnare och VFU-handläggare samt eventuellt andra relevanta funktioner. VFU-samordnarråden är ett forum för diskussion av utveckling och uppföljning av placeringsarbete. Råden träffas vanligtvis två gånger per år och inbjudan skickas via e-post från ansvarig VFU-handläggare.
Informationsträff för nya samordnare
Digital träff med information och samtal om bland annat VFU-samordnarens uppdrag, lärarprogrammen och dess studiegångar, samverkansorganisationen och utmaningar under VFU.
Öppna utfällningsbara rubriker nedan för information om datum samt anmälningslänk.
Placeringsverktyget SoV-webb
Studieplans- och VFU-webb (SoV-webb) är lärarutbildningarnas webbverktyg för studenters studieplaner och VFU-placeringar. Det är i SoV-webb du som samordnare kan arbeta med placeringarna på området eller skolan/förskolan.Behöver du inloggningsuppgifter till SoV-webb, vänligen kontakta support.
Här hittar du inloggningslänk, manual, kontakt till support samt information om utbildningstillfällen i SoV-webb.
Inloggning till SoV-webb (länk)
Uppdatering senaste version av manual 2024-08-27:
- Lägg in PE-handledare GLP fritidshem (bilaga 4)
- Nuvarande VFU-kurskoder (bilaga 3)
- Lägg in en andra handledare (avsnitt 6.1, 6.2, 7.3)
- Hur övningsskolor är märkta (bilaga 5)
- Ny länk till webbsida för inlogg till SoV-webb (kap. 2)
Support på SoV-webb och dess funktioner
Frågor om studenters VFU-placeringar
Kontakta VFU-handläggare på respektive program.
Introduktion för VFU-handledare
Som ett sätt att förbereda och introducera dig som handledare har Göteborgs universitet tagit fram ett introduktionspaket till uppdraget som VFU-handledare.
Läs mer om "Introduktion för VFU-handledare"
Handledarutbildning - Professionshandledning för VFU-handledare 7,5 hp
Enligt VFU-avtal mellan Göteborgs universitet och medverkande skolhuvudmän ska VFU-handledare genomgå handledarutbildning om 7,5 hp. Göteborgs universitet erbjuder en kostnadsfri handledarutbildning speciellt framtagen för de lärare och förskollärare som medverkar som VFU-handledare inom lärarutbildning. Kursen ges av institutionen för didaktik och pedagogisk profession i samarbete med ett flertal andra institutioner.
I arbetet med övningsskolor utgör handledarutbildningen en av de viktigaste framgångsfaktorerna för ökad kvalitet i VFU.
Läs mer om "Professionshandledning för VFU-handledare 7,5 hp"