Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Tanya Singh, årets tech-tjej 2020
Foto: Julia Sjöberg
Länkstig

Tanya Singh utses till vinnare i Årets tec-tjej 2020 med följande motivering:
Hon kombinerar en hög kreativ höjd med saklig expertis och god storytelling. Med bakgrund inom både juridik, pedagogik och IT fångar hon intresse. Hennes resa till att nu studera systemvetenskap inspirerar och visar på att det kan vara ett vägval för alla, oavsett bakgrund. Vi är glada att utse Tanya Singh som vinnare av Årets tech-tjej 2020 och ser fram emot att följa hennes resa.

Microsofts vice vd Therése Treutiger om utmärkelsen Årets tech-tjej 2020:

– Vi har delat ut utmärkelsen Årets tech-tjej i 18 år och vi ser fortfarande ett behov av att dela ut priset, säger Therése Treutiger, vice vd Microsoft i Sverige. Utmärkelsen är viktig och högst aktuell då tech-branschen och entreprenörskap är två områden där bristen på tjejer fortfarande är påtaglig. Utöver att tilldelas titeln Årets tech-tjej blir Tanya en viktig förebild för IT-studenter och unga personer som intresserar sig för teknik.

Enligt Stiftelsen All Brights senaste rapport ”Tech lever grabbmyten” återfinns endast 29 procent kvinnor på ledande positioner inom tech-branschen i Sverige. Branschorganisationen IT&Telekomföretagen menar i sin tur att det kommer att dröja fram till år 2040 innan vi ser en jämställd fördelning av kvinnor och män.

– På Microsoft är inkludering, jämställdhet och mångfald några av våra viktigaste ledord. I dag är 50 procent av våra ledare kvinnor och totalt har vi 35 procent kvinnor i bolaget. Vi har kommit en bit på vägen, men givetvis vi är inte nöjda förrän vi har en jämställd och inkluderande tech-bransch, säger Therése Treutiger.