
Kajsa trivdes väldigt bra med att plugga i USA
Studenter som läser Master’s Programme in European Studies vid Göteborgs universitet kan välja att göra det med inriktning double degree. Kajsa Blomqvist är en av dem. Hon studerade ett år vid University of North Carolina, Chapel Hill i USA. Nu är hon tillbaka efter sin tid utomlands, och med sig har hon dubbla examina och ett nytt nätverk av vänner.
Varför ville du läsa en double degree?

Jag har goda erfarenheter av studier utomlands sedan tidigare ochlockades av möjligheten att få studera ett helt läsår i USA vid ett universitet med så gott rykte som University of North Carolinas. Det var en för bra möjlighet att missa helt enkelt.
Double degree innebär att du får två examina när du är klar, vad ser du för fördelar med det?
Det ger en unik prägel på CV:t och en möjlighet att välja vilken av de två masterexamina jag vill lyfta i en rekryteringsprocess beroende på tjänsten jag söker. Om inte annat är det något som sticker ut och som arbetsgivare gärna diskuterar vid en intervju.
Vi gjorde även flera weekend-resor, vilket förstärker upplevelsen med att studera utomlands. Mitt tips för den som påbörjar utbildningen är att planera för att se så mycket som möjligt, läsåret går fortare än vad man tror.
Hur bodde du i Chapel Hill?
De allra flesta delar lägenhet/hus med en eller flera personer, eftersom det annars blir alldeles för dyrt. Jag bodde i Carrboro, ett område jag verkligen kan rekommendera, tillsammans med Klara som läste samma program som jag. Förutom att det blev billigare så var det också kul att dela lägenhet med en kompis, som upplevde samma saker som jag själv. För den som funderar på att studera och bo i Chapel Hill kan det vara värt att kolla upp busslinjerna så du vet att du har en bra förbindelse till universitetet. Om du inte har planer på att skaffa bil är bussarna det lättaste sättet att ta sig runt på. Plus, de är gratis!
Vilka kurser läste du på University of North Carolina och hur såg upplägget ut?
Upplägget ser annorlunda ut jämfört med svenska universitet. Vi läste mellan fyra till fem kurser per termin parallellt med varandra, istället för det svenska upplägget då man läser en kurs åt gången. Jag läste bland annat kurser i europeisk integration, välfärdsmodeller, och EU:s roll i världspolitiken. Förutom detta europeiska fokus fanns det utrymme för valbara kurser där jag exempelvis studerade internationell korruption och terrorism samt demokratiseringsteori. Vi läste även flera kurser i statistik, så för den som är intresserad av programmet är det även bra att ha ett grundläggande intresse för kvantitativa metoder.
Hur såg en vanlig studiedag ut?
Vanligtvis hade vi föreläsningar mellan klockan 9-15 nästan varje dag, så vi spenderade mycket tid på universitetet. De dagar det var några timmar mellan föreläsningarna brukade jag stanna kvar och plugga med mina kurskamrater. Ett tips är att boka grupprum på biblioteken där det går att diskutera ostört. Om jag istället slutade tidigt eller började sent gick jag och satte mig på ett fik (oftast Open Eye), eftersom de är anpassade för studenter. På kvällarna kunde det variera mellan att plugga till sent på kvällen, gå ut och äta eller ta ett glas med klassen på någon av alla barer, eller en lugn hemmakväll. Men speciellt första terminen var det en hel del plugg.
Vad tycker du om universitetet och om själva staden Chapel Hill?
Jag trivdes väldigt bra i Chapel Hill. Det är en lagom stor stad i och med att det finns mycket att hitta på i närområdet samtidigt som det är litet nog för att ge en fin småstadskänsla. Universitetet utgörs av ett stort campus med fina områden för att plugga eller umgås både utom- och inomhus. Det erbjuds många möjligheter för stöd i studierna, till exempel med ”office hours” i alla kurser varje vecka och statistik-hjälp i biblioteket.
Vad gjorde du på fritiden?
Jag umgicks mycket med mina kursare. Det tror jag var en av fördelarna med att vi var en relativt liten klass, vi blev en sammansvetsad grupp som stöttade varandra och hade mycket kul ihop. Det var allt från brädspelskvällar, äta ute (Al’s burger schack är ett måste) till att sitta och plugga lite till. Vi gjorde även flera weekend-resor, vilket förstärker upplevelsen med att studera utomlands. Mitt tips för den som påbörjar utbildningen är att planera för att se så mycket som möjligt, läsåret går fortare än vad man tror.
Skulle du rekommendera andra att söka samma utbildning och varför?
Det skulle jag absolut göra! Även om studierna tidvis var mycket krävande så kan jag inte tänka mig ett annat masterprogram som hade kunnat ge mig den kunskapen och de erfarenheterna jag har nu. Jag har också fått ett fantastiskt nätverk av vänner och alumner som peppar och ger stöd för framtiden.