Bild
Bild på en vitval vid vattenytan
Foto: Y-Seleznev
Länkstig

Vitvalen är troligen dresserad av människor

Publicerad

En lekfull vitval har i helgen siktats vid Bohuskusten. Det är en ganska sällsynt gäst som troligen har varit upplärd av människor, annars hade den varit mycket skyggare, säger Kennet Lundin, marinbiolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg.

Det blev många rubriker och inslag i massmedia i helgen när en vitval lekte bland båtarna i Hunnebostrand. Vitvalen har siktats tidigare i Norge och har döpts till Hvaldimir. Senare siktades den utanför Grundsund. Men det är inte första gången den arktis-levande arten syns till vid Västkusten.

– Vi hade en vitval som sågs i norra Halland för sju år sedan, det händer lite då och då, men vi vet inte hur ofta vitvalarna är här. Det är ett flockdjur, men ibland simmar enstaka individer i väg långa sträckor, säger Kennet Lundin, som förutom tjänsten vid Naturhistoriska museet också är knuten till Göteborgs universitet.

Den här vitvalen verkar helt orädd för människor och söker kontakt, är det normalt?

– Nej, det är högst troligt att den här vitvalen är infångad som kalv och sedan blivit upplärd.

Så uppgifterna om den kan ha använts som en spion av ryska militären kan stämma?

– Ja, den här valen har observerats länge och tidigare siktats längs den norska kusten. Då hade den en sele på sig där det stod ”Property of St Petersburg” och man kan tänka sig att den har varit utrustad med en sändare och kanske en liten kamera. Sedan vet jag inte hur det går till att styra den att simma dit man vill.

Bild
Porträtt på Kennet Lundin.
Kennet Lundin, marinbiolog vid Naturhistoriska museet i Göteborg.
Foto: Paul Björkman

Men nu verkar den ha rymt från sina skötare och söker sig ändå till människor vid kusterna?

– Antagligen betyder människor mat för den här vitvalen. Den har vistats nära laxodlingar i Norge där den kan äta förrymda fiskar.

Vart kan den ha tagit vägen nu?

– Den kan mycket väl finnas i Göteborgs skärgård, till exempel. Den kan simma långa sträckor.

Vad har du för råd om vitvalen skulle dyka upp där man är?

– Håll ett respektfullt avstånd. Mata den inte. Vi ska inte heller försöka rädda den. Valar är statens vilt och får inte fångas in, säger Kennet Lundin.

Vitval

Vitvalen är en arktisk art som naturligt finns vid Grönland och längs ryska ishavskusten. Den är släkt med delfiner på håll och närmare med narvalen. Vitvalen lever i flock och har tjocka läppar och ett vridbart huvud. Valen går in i grunda vikar för att äta mat från botten, den är en allätare. Den klassas som nära hotad, men har inga naturliga fiender och det förekommer inget riktat fiske på arten. Det största hotet är klimatförändringarna som kan ge en ändrad livsmiljö för vitvalen.

Källa: Kennet Lundin