Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Vi minns Gunnar Sjöström, 1928-2018

Publicerad

Gunnar Sjöström (Foto: Tommy Svensson)

Den tidigare rektorn för Musikhögskolan, Gunnar Sjöström, har gått bort. Gunnar som själv var konsertpianist och professor i interpretation kom till Göteborg 1966 och var verksam här till mitten av 1990-talet. Han ledde Musikhögskolan under en omvälvande period då musikutbildningarna blev fler och utvecklades, studentantalet mångdubblades, Musikhögskolan inlemmades i Göteborgs universitet och konstnärligt utvecklingsarbete och konstnärlig musikforskning formerades. Under de sista tio åren av sitt arbete var Gunnar ansvarig för diplomutbildningen vid Musikhögskolan. Han hade också flera utbildningsuppdrag i utlandet.

Gunnar Sjöströms stora administrativa och organisatoriska kompetens gav honom också ett stort antal uppdrag inom statliga råd och utredningar under 1970- och 80-talen. Vid Göteborgs universitet var han den första konstnärliga dekanen.

Gunnar var också mycket aktiv som konsertpianist under flera årtionden, såväl solistiskt som kammarmusikaliskt och med symfoniorkestrar. Inte minst hördes han ofta i Sveriges Radio. Gunnar blev ledamot av Kungliga Musikaliska akademien år 1968.

Gunnar firade sin 90-årsdag i somras och uppvaktades då av många tidigare kolleger och vänner från Högskolan för scen och musik.