Länkstig

Sterner: "Vi får arbeta för att detta blir en väckarklocka"

Publicerad

Under torsdagen meddelade president Donald Trump att USA lämnar Parisavtalet, ett avtal som i princip alla världens länder undertecknat för att rädda jordens klimat. Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, svarar här på fyra snabba frågor om vad detta innebär.

Thomas Sterner1) Vad är din reaktion på president Trumps besked?

– Trump har sagt tidigare att han vill dra sig ur, så det var inte helt oväntat. Med det sagt, är det svårt att inte bli litet extra upprörd just i dag.

Den största skadan är dock redan skedd i samband med valet. USA styrs nu av en okunnig politiker med en bakåtsträvande agenda. Även om han formellt var med i Parisavtalet hade han troligen försökt bromsa inifrån, så det är lite svårt att ha någon åsikt om vad som är värst.

2) Vad innebär beskedet för världens klimat?

– Vilka effekter det får att USA lämnar Parisavtalet är svårt att säga. Det är naturligtvis allvarligt. Klimateffekterna kan bli synnerligen allvarliga om vi inte gör något åt dem och egentligen skulle man behöva göra mycket mer än vad som sägs i Parisavtalet. Det är ett ganska svagt avtal. Trump hade egentligen kunnat vara kvar och inte göra någonting. Att han väljer att lämna är en tydlig symbolåtgärd.

3) Vad händer nu?

– Vi får arbeta för att detta blir en väckarklocka som får andra att reagera. Risken finns dock att det blir tvärtom och andra länder väljer att följa USA:s exempel. Men jag hoppas det ska gå att undvika.

4) Vad innebär det för Sverige?

– Sverige och alla länder är beroende av att vi löser klimatfrågan och det är i stort sett omöjligt utan USA. Vi måste fortsätta att arbeta för att övertyga folk i Amerika. Under tiden finns både risker och möjligheter. I Sverige kan vi framförallt vara rädda för Trumps politik när det gäller världshandel eftersom vi exporterar mycket till USA.

Men det tjänar inget till att vara rädd. Vi får arbeta för en förnuftig politik och exempelvis arbeta för förnybar energi och energieffektivisering. Om inte USA vill leda får Europa och länder i andra kontinenter göra det.

Foto: Johan Wingborg/GU