Bild
Författaren Pija Lindenbaum
Foto: Johan Wingborg
Länkstig

Sixten Heymans pris delades ut till författaren Pija Lindenbaum

Publicerad

Författaren och illustratören Pija Lindenbaum tog emot Sixten Heymans pris 2022 den 26 april vid en prisceremoni på Humanisten, Göteborgs universitet. I samband med prisceremonin berättade hon om sitt författarskap. Priset i skönlitteratur delas ut var sjätte år och innebar i år en ovanligt stor prissumma på 910 000 kronor.

Det här priset delas ut vid Göteborgs universitet var sjätte år till en svensk författare. Pija Lindenbaum hamnar i en välkänd och prisad skara, där till exempel personer som Kerstin Ekman, Sara Lidman och Klas Östergren ingår.

Det är alltid en jury vid Humanistiska fakulteten som föreslår vem som ska få Sixten Heymans pris när det gäller skönlitteratur, och universitetets styrelse som tar beslutet.

I motiveringen står:
"
För ett författarskap vars precisa och nyansrika berättelser om barn och deras möte med normer och rädslor har förnyat bilderbokstraditionen. I verk som Else-Marie och småpapporna (1990), Kenta och barbisarna (2007), Vitvivan och Gullsippan (2021) och böckerna om Gittan (2000, 2001, 2003, 2011) framträder en värld där verklighet sömlöst möter fantasi och där leken fungerar frigörande i en stressad och svårtolkad samtid. Med oförutsägbar humor och en starkt utvecklad känsla för bilden som kommunikationsbärare fångar Lindenbaum barnets kreativa försök att handskas med livets alla små och stora katastrofer."

Sixten Heymans pris bygger på en donation från 1930-talet till det som då var Göteborgs högskola. Göteborgs universitet förvaltar donationen och delar ut avkastningen vart tredje år, som varannan gång går till en forskare och varannan till en skönlitterär författare.

AV: Carina Elmäng