Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Ole Petter Ottersen föreslås som ny rektor för Göteborgs universitet

Publicerad

Universitetsstyrelsen beslutade idag, 10 januari, att enhälligt föreslå Ole Petter Ottersen som ny rektor för Göteborgs universitet. Han är för närvarande rektor vid Oslo universitet och tar över efter Pam Fredman som slutar efter elva år på rektorsposten. Formellt är det regeringen som tar det slutliga beslutet att utse ny rektor. Det blir i så fall första gången som ett större svenskt universitet får en icke-svensk som rektor.

Ole Petter Ottersen. Foto: Terje Heiestad/UiO

− Det blir spännande med en rektor som kommer utifrån och har en gedigen erfarenhet av att driva ett stort internationellt universitet, säger universitetsstyrelsens ordförande Cecilia Schelin Seidegård, som också hoppas att Ole Petter Ottersen ska bidra till att lyfta Göteborgs universitet ytterligare.

Med beslutet att föreslå Ole Petter Ottersen, för närvarande rektor vid Oslo universitet, som ny rektor för Göteborgs universitet, gick universitetsstyrelsen på den så kallade hörandeförsamlingens linje. Hörandeförsamlingen, som med ett 70-tal medlemmar representerade universitetets alla olika delar, beslöt vid ett möte den 15 december att förorda Ole Petter Ottersen som rektorskandidat. Hans motkandidat var Eva Wiberg, prorektor vid Lunds universitet. Hörandeförsamlingen har en rådgivande roll gentemot styrelsen,

Ole Petter Ottersen är rektor vid Oslo universitet sedan 2009. Han är född 1955, läkare och professor i medicin och disputerade i Oslo 1982. Ole Petter Ottersen har drivit många stora nationella och internationella forskningsprojekt och har även haft flera internationella förtroendeuppdrag, exempelvis har varit sakkunnig i olika universitetsutvärderingar.

– Jag är väldigt glad över förtroendet. Om det också blir regeringens beslut att utse mig som rektor och vi blir eniga om förutsättningarna, så ser jag fram emot att få fortsätta utvecklingen av Göteborgs universitet. Jag är särskilt imponerad av GU:s arbete med de globala samhällsutmaningarna och vill definitivt fortsätta det arbetet, säger Ole Petter Ottersen.

Det formella beslutet att utse en ny rektor för Göteborgs universitet tas av regeringen. Den nya rektorn tillträder sin tjänst den 1 juli.

Kontakt:
Styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård, mobil: 0766-186390

Text: Ann-Charlotte Schützer

Foto: Terje Heiestad/UiO