Länkstig

Ny rapport om mikroplasters skadlighet

Publicerad

I en ny rapport konstateras att än så länge utgör platspartiklar i miljön inte någon stor risk för människa eller miljö. Men nuvarande kunskapsläge är begränsat, och situationen kan förvärras om plastföroreningar fortsätter att öka i nuvarande takt, enligt författarna.

Rapporten publicerades nyligen av SAPEA, the Science Advice mechanisms for Policy by European Academies, och är ett resultat av arbetet i en expertgrupp med många europeiska forskare. Rapporten kommer att lämnas till Europeiska kommissionen som underlag för beslutsfattare när det gäller bekämpning av mikroplast.

Tillgänglig kunskap samlad

Rapportens författare har samlat all tillgänglig kunskap på området. Forskarna lyfter fram att mikroplaster - små partiklar under 5 mm i diameter - är allestädes närvarande i luft, jord och sediment, sötvatten, hav och sjö. Men även i växter, djur och i vår mat. Dessa små plastpartiklar kommer från en mängd olika källor, inte bara från plastprodukter utan även från textilier, bildäck, fisket, jordbruket, industrin och allmänt avfall.

Thomas Backhaus– Eftersom mikroplaster nu finns praktiska taget överallt i vår miljö är det en tydlig indikation på att vår hantering av plastmaterial behöver förbättras, säger Thomas Backhaus, professor vid Göteborgs universitet och en av rapportförfattarna.

Kan vara skadligt i höga koncentrationer

Rapporten noterar också att i laborativa experiment har höga koncentrationer av mikroplaster orsakat fysisk skada på exponerade organismer där mikroplastpartiklar kan framkalla inflammation och stress. Men författarna påpekar samtidigt att de halter av mikroplaster som uppmätts i vår miljö idag ligger långt under sådana skadliga koncentrationer - även om nuvarande mätmetoder fortfarande är mycket begränsade.

– Min slutsats är dock att nuvarande nivåer i miljön verkar ligga långt under de koncentrationer som visat sig orsaka toxiska effekter på människor eller miljö. Men nuvarande kunskapsbrister är betydande, varför studier av toxiska effekter av plastmaterial är ett område där aktiv forskning krävs.

– Dessutom ackumuleras mikroplaster över tid. Detta tillsammans med de välkända effekterna av makroplastskräp, som plastvattenflaskor, påsar och fiskenät till havs, borde motivera till att förhindra en ofta överdrivna plastanvändning, säger Thomas Backhaus.

Kontakt:
Thomas Backhaus, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborgs universitet, telefon: 031-786 2734, e-post: thomas.backhaus@bioenv.gu.se


Länk till rapporten SAPEA>>
Länk till FRAM>>


Foto: Porträtt av Thomas Backhaus