Länkstig

Inga överraskningar på rankinglistorna

Publicerad

Höstens rankningar av lärosäten har nu redovisats och det är inga större överraskningar för Göteborgs universitets del som halkar ner några placeringar på en men stiger på två andra. – Det går inte att dra några större slutsatser av detta, menar Magnus MacHale-Gunnarsson, analytiker på ekonomienheten.

Tidigt i höstas kom Shanghai-listan, Academy Ranking of World Universities (ARWU), som främst är rankninglista över världens främsta universitet. Förra året steg Göteborgs universitet på denna lista och kvalade in som ett av de 150 bästa universiteten någonsin. Den positionen tappar Göteborgs universitet i år, minus 14 placeringar och hamnar på plats 162. Det är för övrigt samma placering som 2017.

– Analysen visar att Göteborgs universitet har tappat något i de två indikatorerna HiCi, antal anställda på Clarivates listor över högciterade forskare, samt N&S, antal publikationer i tidskrifterna Nature och Science. Detta trots att Göteborgs universitet har lika många forskare som förra året, fyra stycken, på HiCi-listan, förtydligar Magnus MacHale-Gunnarsson.

– Tappet beror troligen på att andra lärosäten med en rankningsplats i närheten av vår har fått in fler forskare på listan. Att Stockholms universitet faller så väl ut har att göra med att man har fler naturvetenskapliga forskare som kommer in på listan.

QS World University Rankings produceras årligen sedan 2004 av analysföretaget QS. På denna stiger Göteborgs universitet med 13 placeringar i år och hamnar på plats 256.

– Det beror framför allt på resultatet i kategorierna Academic Reputation och Faculty och dessa uppgångar kompenserar för nedgången i International Students. Nedgången i den kategorin beror troligen till största delen på förändrad inrapportering. En stabilare metod är på väg och kommer att användas från och med nästa år.

Den brittiska tidskriften Times Higher Education (THE), som specialiserar sig på området högre utbildning, har varje år sedan 2004 publicerat en rankningslista. Även på denna har Göteborgs universitet stigit något och hamnar på plats 186. Men det går inte att dra några växlar på detta eftersom metoden och indikatorerna förändras från år till år.

– Men att komma in på topp 200-listan igen innebär ändå att universitetet får bättre exponering i THE:s material, vilket beror på att de ofta bara visar de 200 högst rankade universiteten, säger analytiker Magnus MacHale-Gunnarsson.