Bild
Fotot på det svarta hålet
Historisk bild. Det allra första fotografiet på den svarta hålet i mitten på vår galax, Vintergatan, släpptes den 12 maj 2022.
Foto: EHT
Länkstig

"Helt fantastiskt att se kanten på svarta hålet"

Publicerad

Hallå där, Maria Sundin, precis som så många andra astrofysiker världen över, följde du presskonferensen om det epokgörande fotografiet av ett svart hål i Vintergatan.

Vad är det som forskarna har gjort?
– De har tagit ett första foto på det svarta hålet i centrum på vår egen galax Vintergatan! Vi har vetat sedan tidigare att det fanns ett svart hål där, genom att studera hur stjärnor rör sig i galaxens innersta del.

Synligt ljus från Vintergatans centrum når oss inte, utan bilden är tagen med radioteleskop som plockar upp radiovågor. Radiovågorna når oss, trots att synligt ljus inte gör det.

Hur lyckades man ta fotografiet?
– Det gjordes i ett stort internationellt samarbete med flera radioteleskop världen över, Event Horizon Telescope, (EHT). Event Horizon betyder händelsehorisont och är kanten på det svarta hålet. Det är ett samarbete med över 300 forskare, varav några från Chalmers.

Vad tycker du om det här fyndet?
– Det är naturligtvis helt fantastiskt att få se själva kanten på det svarta hålet. Vi ser något som ser ut som en glödande ring runt hålet. Ringen orsakas av material som rör sig snabbt utanför det svarta hålets kant. Det svarta hålet har en massa som motsvarar runt 4 miljoner gånger vår sols massa. Händelsehorisonten/kanten skulle få plats innanför Merkurius bana i vårt solsystem.

Intressant, jag vill veta mer!
– Då kan du lyssna på mig i P4 Extra på fredag eftermiddag den 13 maj, där jag berättar om fotografiet, eller också kan du läsa på EHT:s webb: https://eventhorizontelescope.org/