Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Göteborgs universitet blir värd för kunglig miljöprofessur

Publicerad

Scott Edwards. Foto: Harward University.Styrelsen för Stiftelsen Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö har beslutat att för år 2020/21 utse professor Scott Edwards till den tjugofemte innehavaren av Konung Carl XVI Gustafs professur i miljövetenskap. Värd för professor Edwards blir institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

Professor Scott Edwards är idag verksam vid institutionen för organism och evolutionsbiologi, Harvard University, USA samt kurator vid Museum of Comparative Zoology, Harvard. Han är en ledande evolutionsbiolog vars forskning är inriktad på att förstå utvecklingen av biologisk mångfald och bakomliggande processer.

− Fantastiskt fina nyheter! Det är en förmån att få ha honom här, Scott Edwards är en otroligt smart person som det sprakar forskningsidéer och energi kring, enormt meriterad och ändå vänlig och lättsam. Han kommer definitivt att stimulera forskningen kring biologisk mångfald på GU och i Sverige, säger Karin Hårding, docent i marinbiologi som står bakom nomineringen tillsammans med forskare vid Uppsala och Lunds universitet.

Scott Edwards arbeten är av stor betydelse såväl för att förstå hur den globala variationen av biologisk mångfald uppkommit som för att förstå hur artrikedom påverkas av globala miljöförändringar. Intressant är den potential som finns till ny kunskap om patogena organismer samt evolutionen av immunsystem hos olika djurarter och vad detta kan tänkas innebära för den biologiska mångfalden i en föränderlig värld, skriver Sveriges Kungahus i ett pressmeddelande.

Göteborgs universitet är inget okänt lärosäte för Scott Edwards. 2017 ledde han programmet Origins of Biodiversity som arrangerades av Göteborgs centrum för grundläggande vetenskaper (GoCas), ett samarbete mellan Göteborgs universitet och Chalmers. I programmet möttes forskare och studenter inom biologi, medicin, matematik, fysik och datavetenskap för att utifrån sina respektive kunskapsfält diskutera evolution och biologisk mångfald. Samarbetet resulterade bland annat i en serie vetenskapliga artiklar publicerade i tidskriften PeerJ.

− Det här är en spin-off av det samarbetet. Vi hade möjlighet att ha Scott Edwards här fem veckor våren 2017 och då fick han upp ögonen för GU och Göteborg, säger Karin Hårding.

Läs mer:

Foto: Harvard University