Bild
Tre ägg på rad
Foto: Maria Ionov, Unsplash
Länkstig

Fira påsk med lite mer kunskap om ägg

Publicerad

Oavsett vilket som kom först, hönan eller ägget, så kan vi konstatera att höns behövs för att vi ska kunna äta ägg under påsken. Men hur går det till när ägget bildas och varför är skalet perforerat med tusentals hål? Kristina Snuttan Sundell, professor i zoologi, lär oss mer om påskbordets medelpunkt.

Det finns många olika arter av höns i världen, men för de flesta gäller att de mest härstammar från den röda djungelhönan, gallus gallus, som finns i Sydostasien.

Bild
Kristina Snuttan Sundell
Kristina Snuttan Sundell, professor i zoologi
Foto: Johan Wingborg

– Sådana hönor har jag sett i Nepal. Tupparna är färgglada och snygga och ser ut som en blandning av tupp och fasan, hönorna är gråbruna. De smyger omkring under buskarna och inte helt lätta att få syn på, säger Kristna Snuttan Sundell.

Gallus gallus domesticus – påskens hjälte

Enligt Statiska centralbyrån finns det i Sverige ungefär nio miljoner ättlingar till ursprungshönorna i Sydostasien. Att det finns så många tamhöns, eller gallus gallus domesticus som de heter på latin, kan alla påskfirare som gillar ägg vara glada för. Under påskveckan ökar nämligen svenskarnas äggkonsumtion med det dubbla jämfört med årets andra 51 veckor, och enligt branchorganisationen Svenska ägg äts det hela sex miljoner ägg i timman på påskafton.

Äggets tillblivelse

Hönor börjar lägga ägg när de är fem, sex månader gamla. Ägg från unga hönor har ofta hårdare skal och är mindre än ägg från äldre hönor. Det beror på att hönan lagrar in ungefär lika mycket kalcium i skalet oavsett hur stort ägget är vilket gör att ett ägg med mindre skalyta blir tjockare och hårdare.

– Ägg från unga hönor har också oftare två gulor. Det tar ett tag för äggläggningsprocessen att synkroniseras och då kan hönan släppa ifrån sig två ägganlag, det vill säga gulor, från äggstocken samtidigt.

När gulan släppts vandrar den ner i äggledaren där vitan bildas och omsluter gulan. Till sist lagras skalet på ägget.

– Det sker i äggkörteln och är det mest krävande steget. Det tar 20–21 timmar för skalet att lägga sig, vilket gör att det är omöjligt för hönan att lägga mer än ett ägg per dag.

Perforerade skal

Ett kanske för många okänt faktum är att äggskalet har många tusentals små hål i sig.

– Det är porer för att kycklingen inne i ett befruktat ägg ska ”kunna andas”, det vill säga få in syre för alla processer i kroppen medan den utvecklas och växer.

De här porerna kan också hjälpa oss människor om vi vill ta reda på om ägget hemma i kylskåpet är färskt eller ej.

– Det läcker hela tiden in luft genom porerna i äggskalet. Luften samlas i den trubbiga änden av ägget, där skalhinnorna delar på sig så att en luftblåsa kan bildas. Ju äldre ägget är desto mera luft i blåsan.

Så om du lägger ett ägg i en bunke med vatten och det sjunker, då är ett riktigt färskt ägg med bara en liten luftblåsa. Gamla ägg har däremot en stor luftblåsa vilket gör att det flyter i vattnet. Detta kan vara ett tecken på att just det ägget inte ska få vara med på påskbordet tillsammans med de andra äggen.

 – Men det bästa är att lita på sin näsa, så knäck ägget och lukta, luktar det gott är det fritt fram att använda i omeletten, säger Kristina Snuttan Sundell.

Av: Ulrika Lundin, telefon: 070-775 8851