Hoppa till huvudinnehåll
Bild
Eva Nässén utanför Conservatorio Giovanni Battista Martini i Bologna
Eva Nässén utanför Conservatorio Giovanni Battista Martini i Bologna
Foto: Ingemar Henningsson
Länkstig

Eva Nässén, 1946–2021

Publicerad

Vår kollega sedan många år Eva Nässén har gått bort efter en längre tids sjukdom vid 74 års ålder. Eva utbildade sig till sångpedagog vid Musikhögskolan i Göteborg och anställdes redan 1974 vid dåvarande SÄMUS (Särskild ämnesutbildning i musik), en musiklärarutbildning som senare kom att bli en del av Musikhögskolan. Hon kom senare att också undervisa i sång på musikerutbildningen samt i ämnet sångmetodik. Eva hade också flera ledningsuppdrag, bland annat som studierektor för musikerutbildningen och under de sista åren av sin anställning som prodekan vid Konstnärliga fakulteten.

Eva var aktiv både som sångerska och som sångpedagog, och vid Musikhögskolan/Högskolan för scen och musik var hon lika omtyckt av sina kollegor som av sina studenter. Framför allt var det inom området tidig musik som hon kom att specialisera sig, och detta var också ämnet för hennes doktorsavhandling: ”Ett yttre tecken på en inre känsla”: studier i barockens musikaliska och sceniska gestik. Eva disputerade år 2000 i ämnet musikvetenskap med konstnärlig inriktning och blev professor i musikalisk gestaltning 2005.

Efter sin pensionering var Eva bland annat aktiv under många år inom Göteborgs kammarmusikförening, inte minst som ordförande. Hon blev år 2003 invald som ledamot i Kungliga Musikaliska akademien. Vi är många som på olika sätt har haft förmånen att få samarbeta med Eva och minns hennes vänlighet och glada skratt. 

Anders Carlsson, Ingemar Henningsson, Ann-Marie Rydberg