Länkstig

Etnolog diskuterade tv:ns roll i folkhemmet i Historieätarna

Publicerad

Tre frågor till Kerstin Gunnemark, professor i etnologi vid Göteborgs universitet, som medverkade i veckans avsnitt av tv-programmet Historieätarna med tema efterkrigstiden 1945-1959.


Kerstin GunnemarkVarför fick du vara med och prata om 50-talet?
− Min avhandling ”Hembygd i storstad” handlar om stadsdelen Kortedala i Göteborg, som byggdes på 50-talet. Under 80-talet var jag med i ett stadsutvecklingsprojekt där och intervjuade människor som bott i området länge om hur de uppfattade stadsdelen och vad de hade för visioner om framtiden. Men ingen ville prata om framtiden, istället mindes alla tillbaka till 50-talet, när området var nytt och de människor som flyttade dit fick en helt ny bostadsstandard. Kortedala blev på många sätt ett materiellt bevis för att folkhemsvisionen hade uppfyllts.


− Generellt sett förändrades synen på 50-talet under 70-talet. Inte bara designen blev omodern utan också värderingar som förknippades med den tiden ansågs förlegade. Men genom forskningsprojektet började boende i stadsdelen upptäcka den egna historiens kulturhistoriska värde och så småningom grundades Kortedala Museum, som är en tidsenlig lägenhet med över 1700 föremål. Det var först meningen att delar av Historieätarnas 50-talsavsnitt skulle spelas in i den lägenheten, men sedan fick jag åka till Stockholm istället.


På vilket sätt är just tv:n intressant som föremål i den typiska 50-talslägenheten?
− Man kan se tv:n som en metasymbol för den nya tiden. De som bildade familj och skapade hem på 50-talet ärvde i regel inte några möbler från sina föräldrar, och det fanns ingen retrotrend som det gör idag. Alltså köpte man allting nytt, man ville ha så mycket moderna saker som möjligt. Att ha en tv var en statussymbol, det visade att man var en modern människa i ett modernt samhälle. På 50-talet kunde en tv också gynna det sociala livet, eftersom den inte hade trivialiserats och blivit mer av en familjeangelägenhet än. Det var vanligt att grannar kom över och samtalade framför testbilden medan man väntade på att programmet skulle börja.


I programmet åt ni så kallad ”tv-bricka” med kalla smörgåsar. Hur smakade det?
− Jag hann knappt äta något, men de var goda. Scenen illustrerar den stora nyfikenheten alla hade när tv-mediet var nytt. Att se rörliga bilder i hemmiljö och inte bara på bio.


Avsnittet kan ses på Svt play fram till 26 dec.