Hoppa till huvudinnehåll
Bild
The Sven Lovén Centre for Marine Infrastructure
Foto: Joacim Schmidt
Länkstig

En lärorik resa längs med kusten

Publicerad

Omkring två timmar norr om Göteborg, på Tjärnö vid Kosterfjorden, ligger en av de två stationer som utgör Sven Lovén centrum för marin infrastruktur. Under några år har Welcome Services arrangerat ett annuellt besök till centret för internationella forskare och personal för att ge dem möjligheten att lära sig om forskningen som bedrivs där, samt om naturen, djur- och växtlivet i området.

Den 25 april, efter en scenisk bussresa, anlände en grupp entusiastiska gäster och togs emot av Martin Larsvik, som är marinbiolog och informatör vid centret. Efter att alla hade fått en kopp kaffe och en smörgås höll han en presentation där han talade om marin forskning och förklarade varför centret är beläget just på Tjärnö.
– Det finns en anledning till att ni rest hela vägen till den norra svenska västkusten.

Bild
Besökare på Tjärnö
Foto: Joacim Schmidt

Vi har hittat över 200 arter här som inte finns någon annanstans i Sverige

En av de viktigaste anledningarna som ligger bakom valet av läge är vattendjupet. Det finns en förkastningsspricka mellan Kosteröarna och fastlandet där vattendjupet är nära 250 meter, vilket är avsevärt mycket djupare än längs andra havssträckor så pass nära land. Den höga salthalten i bottenvattnet har lett till stor biologisk mångfald, och en mängd olika arter som vanligtvis endast skulle gå att studera mycket längre ifrån land.
– Vi har hittat över 200 arter här som inte finns någon annanstans i Sverige, fortsatte Martin Larsvik under sin presentation.

De huvudsakliga forskningsområdena på centret är marin evolutionsbiologi, marin kemisk ekologi och odling av makroalger. Makroalger har många användningsområden och kan bland annat användas till att ersätta vissa plaster, och därmed förhoppningsvis möjliggöra en mer hållbar utveckling.
– När makroalger odlas är det som en cirkel där allting tas tillvara på. Vårt tankesätt gällande hållbarhet borde vara cirkulärt och inte linjärt, som det är idag.

Bild
Martin Larsvik at the Tjärnö aquarium
Foto: Joacim Schmidt

Sven Lovén centrum för marin infrastruktur huserar också ett akvarium som gästerna fick utforska efter Martin Larsviks presentation och en lunchpaus i centrets restaurang. Akvariet, i sin tur, huserar 200 olika arter, vilket gör det till det artrikaste i Sverige. Där finns också en öppen vattentank där gästerna fick testa att plocka upp eller att ta på några av de lite mer tåliga arterna, till exempel maskeringskrabbor, sjöstjärnor och sjögurkor.

Efter att ha spenderat lite tid i akvariet leddes gästerna på en guidad visning av anläggning, och fick bland annat se några av stadierna av makroalgodling, ett forskningsfartyg, en fjärrstyrd undervattensfarkost och, via ett digitalt mikroskop, några av de många livsformer som går att hitta i ett par matskedar sand. Efter visningen närmade sig den dagslånga exkursionen till Tjärnö sitt slut och gästerna bordade bussen på väg tillbaka till Göteborg, nu vetandes lite mer om svensk marinekologi, men också om hur Göteborgs universitet kan vara en viktig del av forskning och utbildning även utanför stadens gränser.

Bild
Martin Larsvik talking to guests at Tjärnö
Foto: Joacim Schmidt

Publicerades första gången 8 maj 2019