Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

Anders Herlitz får Harvard-pris

Anders Herlitz, forskare i praktisk filosofi, har fått ett prestigefullt pris som delas ut av Harvard Center for Population and Development Studies – Sissela Bok Ethics and Population Research Prize.

Grattis till utmärkelsen, Anders. Vad betyder den för dig?

– Tack, främst är det kul symboliskt. Att folk tycker det jag gör är intressant. Priset delas ut till forskare som antingen har etiska perspektiv i åtanke i fattigdoms-, utvecklings- och folkhälsoforskning, eller som i mitt fall mer direkt forskar i populationsetik. 

– I praktiken är det 5 000 dollar som jag kan spendera på forskningsutgifter. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med pengarna. De föreslår att jag anställer en forskningsassistent, men jag tror att det snarare blir bokinköp, konferenser och kanske ett besök hos medförfattare i Dublin.

Vad var det som juryn uppskattade i din presentation?

– Jag tror att kommittén uppskattar att jag försöker utveckla en ny ansats till hur man kan kombinera teorier som tidigare ofta hållits åtskilda samtidigt som jag är mån om att försöka göra min forsknings tillämpbar, och dessutom gärna samarbetar med nationalekonomer.

Myrdals dotter

Filosofen Sisela Bok är dotter till Alva och Gunnar Myrdal, och knuten till Harvard Center for Population and Development Studies.

Anders Herlitz är Marie Curie fellow i praktisk filosofi på institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori men han är också knuten till Harvard där han jobbat som forskare.
Till våren kommer han att hålla föredrag på Harvard i Boston i samband med prisutdelningen.