Hoppa till huvudinnehåll
Länkstig

21 miljoner från Riksbankens Jubileumsfond till GU

Publicerad

Göteborgs universitet. Foto: Johan Wingborg.Hällristningar, kvinnohistoria, alkoholpåverkade vittnen, tillverkning av gay-fetischer och kinesisk gruvturisim. Bredden på ämnen var stor när Riksbankens jubileumsfond under torsdagen beviljade sammanlagt 21 miljoner kronor till Göteborgs universitet. Totalt fördelades 350 miljoner kronor till forskningsprogram, forskningsprojekt och forskningsinfrastruktur.

För att främja forskning inom samhällsvetenskap och humaniora finansierar Riksbankens jubileumsfond infrastrukturprojekt som ska bidra till att förbättra förutsättningarna för framtida forskning. Ofta handlar det om digitalisering av samlingar, nya databaser eller plattformar för samarbete.

Totalt åtta infrastrukturprojekt fick grönt ljus, varav två är placerade vid Göteborgs universitet, båda vid institutionen för historiska studier. Dels handlar det om digitalisering av hällristningar, dels om vidareutveckling av Svenskt kvinnobiografiskt lexikon (SKBL).

Artiklar om ytterligare tusen betydelsefulla kvinnor

Maria Sjöberg. Foto: Anders Simonsen.– Det känns naturligtvis fantastiskt bra att SKBL får möjlighet att växa och utvecklas samt att vi får möjlighet att komplettera de poster som finns med uppgifter som vi inte hann med under den förra projektomgången. Dessutom, sedan lanseringen den 8 mars i år, har SKBL fått många e-brev med kompletteringar och förslag på nya poster. Det är förstås roligt att i någon mån kunna svara på det engagemang som SKBL väckt, hos både läsare och de specialister som medverkat, säger Maria Sjöberg, professor i historia.

Anslaget innebär både en utvidgning och en utveckling av nuvarande SKBL. Nu kommer det dels att finnas möjlighet att biografera ytterligare 1 000 kvinnor som gjort betydelsefulla insatser i samhället, dels kan SKBL nu, i samarbete med Språkbanken, utveckla sökfunktionerna i databasen, samt visualisera en del av informationen i form av kartor och sociogram.

Tre projekt får dela på åtta miljoner

Dessutom fick tre GU-projekt, av sammanlagt 50 beviljade, medel. Projekten handlar om alkoholberusade vittnen, om manlig gay fetisch-tillverkning och om omvandlingen av kinesiska gruvor till turistmål.

GU-forskare med i ett stort program

Riksbankens Jubileumsfond har även beviljat medel till tre större forskningsprogram, inget av dessa drivs från Göteborgs universitet. Däremot leds två delprojekt i programmet Kunskapsresistens: Orsaker, konsekvenser och motmedel (Stockholms universitet) av professor Jesper Strömbäck, JMG, respektive professor Henrik Oscarsson (statsvetenskapliga institutionen). Programmet får 50 miljoner kronor för att bland annat ta reda på hur desinformation sprids i medierna och vilken roll vårt förtroende för olika medier betyder för kunskapsresistens. Läs mer om programmet på JMG:s webb.

Infrastruktur

Christian Horn, fil dr, institutionen för historiska studier
Hällristningar i tre dimensioner-dokumentation, forskning och förmedling
5 480 000 kronor

Maria Sjöberg, professor, institutionen för historiska studier
Svenskt kvinnobiografiskt lexikon, 2.0
7 495 000 kronor

Projekt

Angelica Hagsand, forskare, psykologiska institutionen
Alkoholberusade ögonvittnen i fältet: Påverkar hög berusningsgrad, emotionell stress och val av förhörsmetod minnet av ett brott?
3 435 000 kronor

Tom Cubbin, universitetslektor, HDK
Hantverksmässig Åtrå: en internationell designhistoria över manlig gay fetisch-tillverkning
2 556 000 kronor

Maris Boyd Gilette, professor, institutionen för globala studier
Smutsig gruvindustri blir ren gruvturism
1 940 000 kronor

Pressmeddelande från Riksbankens jubileumsfond: RJ delar ut drygt 350 miljoner kronor till forskning

Foto: Johan Wingborg (Göteborgs universitet, Vasaparken) och Anders Simonsen (porträttbild Maria Sjöberg).