Bild
Bilden föreställer en person påsen stege som arbetar med beskärning av ett äldre äppelträd i en gammal fruktodling.
Länkstig

Beskärning och skötsel - en fortbildning i Österlens gamla fruktodlingar

Hållbarhet & miljö
Kultur & språk
Naturvetenskap & IT

OBS! KURSEN ÄR FULLBOKAD! Österlens äldre fruktodlingar är ett vackert och unikt men hotat natur- och kulturarv. Hur kan vi ta hand om och utveckla de äldre odlingar som inte längre är intressanta ur ett produktionsperspektiv? På denna träff samlas vi för att lära oss mer om fruktodlingens historia, sortval, grundstammar, restaurering och biologisk mångfald. Vi diskuterar och arbetar praktiskt.

Kurs
Datum
16 mar 2023
17 mar 2023
Tid
Hela dagen
Hela dagen
Plats
Kivik med omnejd (Baskemölla, Vik, Kiviks musteri)
Kostnad
800 kr exkl. moms. Vegetariska luncher, middag samt fika ingår.

Medverkande
Helena Edman, Levande Landskap
Fabian Mebus, Levande Landskap
Henrik Stridh, Äppelriket
Henrik Morin, Morin Grön Produktion
Diego Vegas Skoglund, Östersken
Elisabeth Knöppel, Rörumsro musteri
Bra att veta
Målgrupp: Trädgårdsmästare och andra yrkesverksamma med Grönt kort eller motsvarande erfarenhet av beskärning. Detta är en fortbildning för dig med ett genuint intresse för fruktträd, kulturmiljövård och hållbarhet.

Anmälan: Maila din intresseanmälan till klara.holmqvist@gu.se senast 15 januari 2023 genom att ange ditt namn och arbetsplats/sysselsättning. OBS: Begränsat antal platser. Om intresset är stort, kan vi behöva göra ett urval bland de intresserade. Efter den 15 januari får alla som fått plats en länk till anmälan.

Frågor? Kontakta trädgårdskoordinator Klara Holmqvist, klara.holmqvist@gu.se, 031-786 93 67 eller projektledare Helena Kåks, helena.kaks@conservation.gu.se, 031-786 93 02.

Fortbildningen är ett samarrangemang mellan Hantverkslaboratoriets nätverk Trädgårdsmästare i historisk miljö och Levande Landskap. Dagarna ingår som en del av Leaderprojektet Nytt liv i Österlens gamla äppelodlingar som drivs av Levande Landskap under 2022-2024 och som en del av Hantverkslaboratoriets projekt Kunskap som växer: Verktyg för dokumentation och kunskapsspridning inom gröna kulturmiljöer





Arrangör
Nätverket Trädgårdsmästare i historisk miljö, Hantverkslaboratoriet och Levande Landskap
Anmälan är stängd.

Österlens äldre fruktodlingar är ett vackert och unikt natur- och kulturarv. Men många träd har redan försvunnit eller riskerar att försvinna, då de inte längre är intressanta att sköta ur ett produktionsperspektiv. Samtidigt skulle de gamla fruktodlingarna kunna vårdas och utvecklas till att bli värdefulla platser, både för människor och för arter vars livsutrymme minskar.

På denna träff samlas vi för att lära oss mer om fruktodlingens historia, sortval, grundstammar och restaurering. Vi diskuterar utmaningar och möjligheter för träden och odlingarna framöver. Vi tittar på förutsättningar för en rik biologisk mångfald, både i och runt träden, och pratar om begreppet biologiskt kulturarv. En stor del av tiden läggs på praktiskt arbete i trädkronorna med fokus på att tillämpa olika beskärningstekniker för att uppnå olika syften. Vi diskuterar även skötsel av fruktodlingarnas miljö som helhet.

Detaljerat program presenteras senare.

Boende:  Baskemölla vandrarhem. Du kan välja mellan enkelrum, dubbelrum eller flerbäddsrum. Priset för övernattningen varierar mellan ca 350 – 800 kronor beroende på typ av rum. 

Resor: Till Baskemölla kan du ta dig med buss (busshållplats Baskemölla Tjörnedala), norrifrån från Kristianstad eller söderifrån från Simrishamn dit det går tåg från Malmö. På Skånetrafikens hemsida kan du enkelt hitta avgångar. Under träffen samåker vi i våra bilar till olika odlingar. 

Ta med: Arbetskläder, egen sekatör och såg. Om du vill får du gärna ta med andra redskap, t.ex. elsekatör, eftersom val av olika redskap kommer att ingå som en del av programmet.