Bild
Musik och affekt
Akademisk kvart med Maria Bania, professor i musikalisk gestaltning
Länkstig

Akademisk kvart: Musik och affekt

Forskning
Kultur & språk
Populärvetenskap

Synen på känslors roll i musik och på vad musikaliskt uttryck är har förändrats genom århundradena. Vi framför ofta musik som komponerades i perioder och kulturer med olika syn på musikaliskt uttryck. Så vad vet vi om musikers sätt att arbeta med känslor och uttryck för ungefär 250 år sedan? Och vad kan vi lära oss om vi idag försöker göra likadant?

Filmvisning
Datum
23 feb 2021
Tid
13:00 - 13:15
Plats
Livestream på YouTube

Livestream på YouTube

Maria Bania, professor i musikalisk gestaltning vid Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet, leder ett forskningsprojekt som är finansierad av Vetenskapsrådet och som undersöker hur musiker under 1700-talet och tidigt 1800-tal arbetade med, och förhöll sig till musikaliskt uttryck, fantasi och inlevelse i musikaliska framföranden. Forskningsprojektet utforskar också hur vi kan göra och hur vi kan arbeta med dessa praktikerna och hur de estetiska förhållningssätten och praktikerna kan samverka hos både lyssnare och musiker i ett framförande.

Videon producerades för Månadens forskning i samband med Kungl. Musikaliska Akademiens 250-årsjubileum. I forskningsserien presenteras forskning som sker vid landets lärosäten för högre musikutbildningar Musikhögskolan i Örebro, Musikhögskolan Ingesund, Musikhögskolan i Malmö, Musikhögskolan i Piteå, KMH - Kungliga Musikhögskolan och Högskolan för scen och musik.