Studenter sitter i gräset

Summer School for Sustainability - på plats i Göteborg 2022

Göteborgs universitets internationella sommarskola ger dig möjlighet att tillsammans med studenter från hela världen fördjupa din kunskap om globala utmaningar och vad som krävs för att få till en hållbar utveckling. Var med under fem inspirerande veckor från 4 juli till 5 augusti 2022.

Summer School for Sustainability tar avstamp i Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen. Under en lärorik och inspirerande sommarmånad får du en internationell erfarenhet utan att lämna Sverige. Tillsammans med utbytesstudenter från hela världen läser du en femveckors kurs (7.5 hp) och deltar i ett program med en mångfald av aktiviteter, allt med fokus på hållbar utveckling.

Sommarskolan pågår mellan 4 juli och 5 augusti 2022.

Studenter på Pedagogen
Foto: Natalie Greppi

Studiemiljö

GU:s Summer School for Sustainability går av stapeln i Göteborg i juli då staden och omgivningarna visar sig från sin bästa sida. Undervisning sker i Pedagogen hus A, en ljus och modern anläggning mitt i centrum med närhet till restauranger och barer, butiker, parker och underhållning. Här finns rymliga klassrum utrustade med smart teknologi för undervisning, såväl som läsplatser, grupprum, samt ett caféutrymme där du kan värma din matlåda. Den södra sidan av huset vetter mot kanalen och tvärs över gatan finns en stor, öppen terrass. Med utsikt mot parken på andra sidan är detta en perfekt plats för läsning och gruppdiskussioner under varma sommardagar. Skogsområden, sjöar och hav är bara en kort cykel- eller spårvagnstur bort.

Kurser

Sommarskolan erbjuder fem olika heltidskurser som ges på grundnivå och som fokuserar på utmaningar kopplade till hållbarhetsmålen. Alla kurser ges på engelska. Våra erfarna kursledare guidar dig genom föreläsningar och seminarier varje vecka där du får möjlighet att både utmana och utveckla dina kunskaper om aktuella hållbarhetsfrågor. Genom grupparbete, individuella uppgifter och studiebesök får du tillsammans med dina klasskamrater möjlighet att finslipa dina kompetenser inom respektive akademiskt område, samt utveckla de färdigheter som behövs för att bidra till att uppnå målen i Agenda 2030. Du ansöker till en av kurserna nedan och läser den under hela perioden.

Studenter promenerar på Vasagatan
Foto: Medieteknik/Alana da Silva

Ansökan

Den internationella sommarskolan är öppen för studenter som har behörighet att ansöka via antagning.se och för utbytesstudenter från Göteborgs universitets partnerlärosäten.

Ansökningsperioden är öppen 18 februari 2022 - 15 mars 2022.

Aktiviteter utanför klassrummet

Sommarskolan är en möjlighet att träffa och lära känna studenter från hela världen. Vid sidan av den kurs du läser erbjuds du att delta i ett extensivt kringprogram med både akademiska och sociala aktiviteter. Varje vecka varvas gästföreläsningar och seminarier med studiebesök och workshops, och samtidigt erbjuds även utflykter i närområdet och sociala aktiviteter som språkcafé och quizkvällar. En själv-guide till Göteborg hjälper dig upptäcka staden och omgivningen i egen takt. Göteborg är en härlig studentstad med stort utbud av verksamheter som arbetar med efter hållbara principer, så som butiker, restauranger och caféer med ekologiskt och närproducerat på menyn, second-hand affärer, och community-verkstäder för att laga och lappa. Naturen runt omkring når du snabbt via cykel eller spårvagn, och här finns goda möjligheter till vandring, paddling, och salta bad.

Kurserna är avgiftsfria.

OBS! Om du är avgiftsskyldig student som ansöker via antagning.se kommer du att behöva betala studieavgift även för de kurser som ingår i sommarskolan.

Bild över Haga
Foto: Per Pixel Petersson/Göteborg & Co
Logotyp Summer School for sustainability

Högt rankat hållbarhetsarbete

Göteborgs universitet har ett långtgående arbete med hållbarhet inom undervisning och forskning. Tre år i rad har universitet rankats högt i Times Higher Educations rakning när det gäller lärosätenas arbete mot att uppnå de globala målen. Staden Göteborg har också utsetts till ett av världens mest hållbara resmål i Global Destination Sustainability Index fyra år i rad (2016-2019).