Göteborgs universitet
Länkstig

Digital plattform för forskningskonferenser

JMG har tagit fram en digital plattform för forskningskonferenser som alla kan använda. Syftet är att minska belastningen på klimatet genom att minska flygresor inom akademin.

Vill du veta mer?

Konceptet med en digital plattform för forskningskonferenser online utvecklades i ett pilotprojekt finansierat av klimatfonden vid Göteborgs universitet.

Det testades i en konferens med 25 forskare från hela världen på temat ”News Epistemology”.

Genomförandet av konferensen blev så lyckat att JMG därefter på olika sätt försökt sprida konceptet med verktyg till fler.

Kontakta oss om du vill veta mer eller behöver hjälp med instruktionerna nedan: mats.ekstrom@jmg.gu.se eller amanda.ramsalv@jmg.gu.se

 

Instruktioner till JMG:s digitala plattform

Plattformen erbjuder fyra aktiviteter som alla går att nå via programbladet som utgör startsidan. 

Genom att redigera den nuvarande texten i programbladets boxar anpassar ni plattformen efter upplägget för just er konferens/workshop. 

AKTIVITET 1: LIVE-VIDEO-SESSIONS

Det går enkelt att länka boxarna ”ENTER LIVE-VIDEO-SESSION” och ”WATCH RECORDING OF LIVE-VIDEO-SESSION” till en extern tjänst som tillhandahåller videkonferensupplägg, där går det att koppla boxarna direkt in i en LIVE-SESSION respektive direkt till en sida för eftertittning av de inspelade sessionerna. För original-konferensen användes SVT Smartmeeting.

AKTIVITET 2: VIDEO REFLECTIONS

Denna aktivitet innebär att deltagaren i konferensen/workshopen när som kan skapa sin egen videokommentar. För detta krävs att ni installerar ett plug-in, en extern inställning, i plattformen. För original-konferensen användes plug-in Ziggeo. Deltagaren klickar på boxen ”VIDEO-REFLECTIONS” och sedan på knappen ”SHARE A VIDEO REFLECTION”. Videon publiceras direkt i sidan och övriga deltagare kan när som titta på publicerade videos. Enligt upplägget för original-konferensen delades deltagare upp i två teman och det fanns därför två sidor där video-kommentarer kunde publiceras.

AKTIVITET 3: VIDEO KEYNOTES

I plattformen, genom att klicka på boxen ”VIDEO REFLECTIONS”, finns det utrymmen där det för arrangörer enkelt går att ladda upp en videofilm. Enligt upplägget för original-konferensen så publicerades en förinspelad video med två keynote speaker-presentationer för respektive tema, för deltagarna att titta på när som under konferensen.  

AKTIVITET 4: WRITTEN COMMENTS

I programbladet finns boxar som heter “WRITTEN COMMENTS”, genom att klicka på dessa kommer deltagaren till sidor där det finns en lista som arrangören fyllt med innehåll. I originalkonferensen innehöll listan alla deltagares extended abstracts, uppdelade i två teman, med bild på och presentation av författare. På var sida med abstract går det att när som för deltagaren skriva kommentarer i en befintlig eller egenskapad tråd. När någon svarar på en deltagares kommentar får hen ett mejl.

 

Support till deltagare

För support under LIVE-VIDO-SESSIONS rekommenderas att chattfunktion i programmet för videokonferens används.

För support till deltagare vid andra tillfällen under konferensen finns en sida i plattformen där ni arrangörer enkelt uppdaterar med er presentation med bild.

 

Ladda ned plattformen

Vi har tagit fram två olika lösningar för att kopiera vår site news-epistemology.com i WordPress. Den första lösningen är det traditionella sättet där en laddar upp filer via FTP och importerar en databas via kontrollpanelen hos sin web-host. Den andra lösningen är att man först installerar WordPress och därefter använder ett speciellt plugin för att importera allt på en och samma gång. 

Använd i så fall vår temporära inloggning, och var noga med att direkt efteråt byta lösenordet, eller ännu hellre skapa nya användare och radera den temporära.

Användarnamn: userone
Lösenord: YGifxNBO29wYm5N*1X

Vi har använt betal-temat Enfold för att skapa vår layout. I skrivande stund kostar det 59 USD och man behöver köpa en licens > at the time of writing, and each new site you create needs a purchased license of this theme from themeforest.net/item/enfold

Alternativ 1 

Denna ZIP-filen innehåller databasen i XML-format samt vanliga filer i en mappstruktur. Instruktioner finns på codex.wordpress.org/Moving_WordPress

 

Alternativ 2

Det här är ett enklare sätt att importera vår mall, men det kräver att du först installerar WordPress på din server samt aktiverar pluginet All-in-One WP Migration. Använd pluginet för att importera .wpress-filen vilket kommer att skriva över båda dina filer på FTP-servern samt databasen hos din web-host. 

Observera att inte alla web-hosts är kompatibla med detta plugin: help.servmask.com/knowledgebase/supported-hosting-providers