Göteborgs universitet
Bild
Ett videoband från filminspelning
Foto: Filip Asphäll
Länkstig

Filmserie: Om ungas psykologiska utveckling

Utvecklingspsykologin handlar om hur människor växer och förändras genom hela livet. I denna filmserie svarar medlemmar i forskargruppen the Gothenburg group for Research In Developmental psychology (GRID) vid Göteborgs universitet på några centrala frågor inom det utvecklingspsykologiska forskningsfältet. Exempel på frågor som behandlas i filmserien: Vilka konsekvenser har det att ha blivit mobbad som barn? Vilken inverkan har etnicitet i ungdomars liv? Hur kan unga övervinna kroppsligt missnöje? Och är det sant att en stark identitet hjälper unga att hitta sin plats i världen?

Navigate to video: Vi är våra berättelser
Video (2:11)
Vi är våra berättelser

På vilket sätt kan våra berättelser visa vem vi är? Och hur kan dessa berättelser säga något om hur vi mår? Py Eriksson, lektor i psykologi, beskriver hur berättelser används i forskning kring människors narrativa identitet.

Navigate to video: Vad är konsekvenserna av att ha varit mobbad?
Video (2:07)
Vad är konsekvenserna av att ha varit mobbad?

Hur mår egentligen de som blev mobbade som barn när de är unga vuxna? Sofia Berne, lektor i psykologi, talar om långtidskonsekvenserna av mobbning och vilka insatser som kan mildra de negativa konsekvenserna.

Navigate to video: Etnicitet och kulturell bakgrund - berör det alla?
Video (1:55)
Etnicitet och kulturell bakgrund - berör det alla?

Är etnicitet något som bara rör "andra", och är en färgblind inställning till bakgrund att föredra? Ann Frisén, professor i psykologi, slår hål på vanliga myter om etnicitet och kulturell bakgrund.

Navigate to video: Vad vet vi om sexuella trakasserier mellan barn?
Video (2:48)
Vad vet vi om sexuella trakasserier mellan barn?

Hur vanligt är sexuella trakasserier mellan barn och unga och hur påverkas pojkar och flickor av att bli utsatta och att utsätta andra för oönskad sexuell uppmärksamhet? Andrea Valik, doktor i psykologi, talar om förekomst och skyddsfaktorer mot sexuella trakasserier i skolan.

Navigate to video: Vad hindrar ett jämställt föräldraskap?
Video (2:03)
Vad hindrar ett jämställt föräldraskap?

Vad händer med kvinnor och mäns karriärsmöjligheter när de blir föräldrar? Philip Hwang, professor i psykologi, talar om manligt kodat arbetskultur och hur normer försvårar ett jämställt föräldraskap.

Navigate to video: Hur slipper du vara missnöjd med din kropp?
Video (2:12)
Hur slipper du vara missnöjd med din kropp?

Många är missnöjda med sina kroppar men det finns saker att göra för att komma ur en negativ bild av din egen kropp. Kristina Holmqvist Gattario, lektor i psykologi, ger tre konkreta tips på vad du kan göra för att slippa kroppsmissnöje.

Navigate to video: Varför ska vi prata om etnisk identitet i skolan?
Video (2:57)
Varför ska vi prata om etnisk identitet i skolan?

Många elever och lärare upplever att det är svårt eller obekvämt att prata om etnicitet, men dessa samtal är viktiga av flera olika anledningar. David Sandberg, doktorand i psykologi, föreslår bland annat hur arbete med ungdomars etniska identitet kan vara en väg framåt för skolor.

Navigate to video: Hur utvecklas vår identitet över livet?
Video (3:09)
Hur utvecklas vår identitet över livet?

Är identitetsutveckling något som sker när vi är unga eller fortsätter vi brottas med frågan om vem vi är även som vuxna? Och hur hänger vår identitet ihop med vårt mående? Om detta talar Hanna Larsson, doktorand i psykologi. 

Navigate to video: Hur kan etnisk identiet forma folks liv?
Video (2:38)
Hur kan etnisk identiet forma folks liv?

Etnisk identiet kan handla om vilken roll någons ursprung spelar i dennes liv och vilka känslor som finns kopplade till ens etnicitet. Moin Syed, forskare i psykologi, understryker vikten av att lyssna till vad unga själva har att säga om vad deras ursprung spelar för roll i just deras liv. 

Inom forskargruppen The Gothenburg group for Research In Developmental psychology (GRID) studeras individers psykologiska utveckling och livsvillkor under hela livet. Besök gärna forskargruppens hemsida