Julia Wanselius
Om Julia Wanselius
Julia Wanselius är doktorand och lärare i kostvetenskap vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap sedan september 2017.
Utbildningsbakgrund
Julia är utbildad och legitimerad dietist, med en dietistexamen från Göteborgs universitet. Hon har en medicine magisterexamen i klinisk nutrition från Göteborgs universitet, till hälften förvärvad vid Cornell University, NY, USA.
Avhandlingsarbetet
Avhandlingsarbetet syftar övergripande till att undersöka barns och ungdomars matvanor med särskilt fokus på sockerintag. Den preliminära titeln är Estimating added and free sugars intake in Swedish adolescents – Methods, food sources, nutritional implications, and potential food label impact. Avhandlingen består av fyra delarbeten som var och ett bidrar med specifika frågeställningar relaterat till det övergripande syftet. Inom dessa delarbeten uppskattas och utforskas intag av tillsatta och fria sockerarter i ungdomars kost, livsmedelskällor till socker identifieras, livsmedels- och näringskvalitet i relation till sockerintag undersöks, samt potentiella näringsmässiga effekter av att byta ut delar av kosten till ett större innehåll av nyckelhålsmärkta livsmedel utforskas. Detta arbete baseras på datamaterial från Livsmedelsverket, insamlat inom ramen för den nationella matvaneundersökningen ”Riksmaten ungdom 2016-17” och som innefattar ett representativt urval av ungdomar i årskurs 5, 8 och år 2 på gymnasiet.
Julia har utifrån sin forskning arbetat tillsammans med både Livsmedelsverket och European Food Safety Authority (EFSA) för att utveckla livsmedelsdatabaser med innehåll av tillsatta och fria sockerarter.
Undervisning
Julia undervisar i näringslära och dietetik vid Institutionen för kost- och idrottsvetenskap.