Göteborgs universitet
Länkstig

För kursgivare

Kirurgiskt anatomiskt träningscentrum (KAT) invigdes 2019. Sedan dess har flera olika kirurgiska kurser genomförts, till exempel inom endoskopisk bukkirurgi, neurokirurgi, öron- näsa- och halskirurgi (ÖNH), katastrofmedicin (Advanced Surgical Skills for exposure in trauma, ASSET) och ortopedi. Kurserna ges i samverkan med kursgivare inom sjukvården och externa kursgivare från företag och andra organisationer. KAT står för lokaler, preparat och administration. KAT har också det övergripande medicinska och etiska ansvaret för kurserna.

Olika kursupplägg

När kursens innehåll och metodik har godkänts av KAT ansvarar kursgivaren för genomförandet enligt ett givet format, till exempel ASSET. Ibland börjar det med att kursgivaren har en idé om kursens inriktning. Därefter kan kursen utvecklas och utformas vidare i dialog med oss. 

KAT är fortfarande under uppbyggnad. Våra medarbetare kommer gärna till klinikmöten och berättar mer om vilka möjligheter som finns att anordna kurser inom er specialitet.  Vi har goda erfarenheter av sådana möten som lett till flera nya skräddarsydda kursupplägg.

Vi samarbetar också gärna med aktörer som kan erbjuda andra typer av träning. Det finns möjligheter att förlägga delar av en sammanhållen kurs till olika centrumbildningar inom Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Sådana kurser kan kombinera så kallad wet-labträning vid KAT med träning på djur samt klinisk undervisning och simulering inom sjukvården. 

Efter avslutad kurs får kursdeltagarna ett kursintyg. För interna kurser som anordnas av Sahlgrenska universitetssjukhuset och Göteborgs universitet utfärdar KAT kursintyget. Vid externa kurser som anordnas av företag utfärdar företaget kursintyget. 

Lokaler och utrustning

KAT har tillgång till undervisningslokaler för praktisk träning (wet-lab) på två olika platser i Göteborg.

På Medicinareberget i anslutning till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg finns  lokaler som bland annat används till kurser inom bukkirurgi, katastrofkirurgi, öron-näsa-halskirurgi samt neurokirurgi.

På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal i anslutning till ortopedkliniken finns lokaler som framför allt används till kurser inom ortopedi.

Båda dessa platser har tillgång till konferensrum och föreläsningssalar i olika storlekar i anslutning till wet-lab. Lokalerna är modernt utrustade med bland annat videokonferensutrustning. På wet-lab finns standarduppsättningar av kirurgiska instrument och annan utrustning samt AV-utrustning och omklädningsrum och lunchrum för kursdeltagare.

Kontakta gärna vår kursorganisatör Susanne Börjesson för mer information om vilken utrustning som finns.

Bemanning

Våra medarbetare har bred kompetens inom kirurgisk träning. Vi håller samman logistik och administration av olika kursupplägg, bokar catering och lokaler och ger stöd vid kursutveckling. Under kurstiden erbjuder vi praktisk hjälp och kvalificerad assistans samt framställer och hanterar kurspreparaten.

Kontaktpersoner

Susanne Börjesson, operationssjuksköterska och kursutvecklare

Magnus Braide, professor i anatomi och föreståndare vid KAT

Exempel på kurser som anordnats av företag

Vanliga frågor om våra kurser

Hitta till R-huset på Mölndals sjukhus

Karta Mölndals sjukhus (PDF)