Göteborgs universitet
Länkstig

Utbytesstudier och praktik

Funderar du på att studera eller praktisera utomlands under en period? Du som är student vid Göteborgs universitet har många olika möjligheter att läsa en del av din utbildning utomlands. Var du kan studera beror på vilka avtal du är behörig att söka till.

Utresande utbytesstudent

Som student hos oss har du flera möjligheter att åka på utbytesstudier. Vår institution har nio s.k. Erasmusavtal inom Europa. Vill du söka ett avtal utanför Europa så har Göteborgs universitet skrivit flera avtal med lärosäten runt om i världen. Viktigt att känna till innan du söker till avtalen är att konkurrensen om platserna är hög och att olikt Erasmusavtalen får du inte stipendium om du blir antagen.

Utbytesavtal är centralt för att studier utomlands ska kallas för utbytesstudier. Studerar man utomlands utanför ett avtal är man inte utbytesstudent utan kallas oftast för freemover.

Beroende på hur du vill studera behöver du först ta reda på när det lämpar sig bäst att åka iväg på utbytesstudierna, det kan skilja sig lite beroende på om du studerar en kurs eller ett program. Du behöver också fundera på vart i världen du vill åka. Efter det kan det vara en god idé ett se till att det finns kurser lämpade för dig inom din kurs eller ditt program.

mina sidor på studentportalen kan du läsa mer om studier utomlands, eller ta kontakt med vår utbildningskoordinator eller studievägledare om du har frågor.

Inkommande utbytesstudent

Är du intresserad av utbytesstudier hos oss på institutionen för kulturvetenskaper? Sök upp ditt lokala international office för att se så att vi har ett aktivt avtal med ditt hemuniversitet.

Vi har utbytesavtal med ett antal lärosäten både i Europa och övriga världen, och antingen väljer du att komma som student på ett av dessa avtal eller så kan du komma och studera som så kallad free mover. Antingen läser du då enstaka kurser eller ett helt program.

Mer information hittar du på våra internationella sidor "exchange student"

Praktik

Våra utbildningar är i grunden teoretiska men är samtidigt inriktade mot att omsättas i olika yrkesrelaterade sammanhang. På de flesta av våra program finns ett praktikmoment där våra studenter ska omsätta sina teoretiska kunskaper i fältet. Vi erbjuder också en fristående praktikkurs om 30 hp som du kan kombinera med andra fristående kurser eller programkurser när du skapar din egen kandidatexamen.