Image
Foto på Vidar Johansson, friidrottare och student på läkarprogrammet
Photo: Riksidrottsförbundet
Breadcrumb

Elitidrottsstipendium till läkarstudenten Vidar Johansson

Published

Vidar Johansson, som läser sin femte termin på läkarprogrammet, är också en mycket framgångsrik friidrottare, med hinder- och långdistanslöpning som specialitet. Som en av fyra studenter vid Riksidrottsuniversitetet Göteborg får han nu Riksidrottsförbundets och Svenska spels Elitidrottsstipendium 2022–2023.

Han ser stipendiet som ett kvitto på att andra tycker att han gör bra saker i hans elitsatsning:

– Det ger såklart extra motivation till att fortsätta orka lägga ner alla timmar som krävs. Sedan innebär stipendiet ett väldigt tacksamt ekonomiskt stöd, som möjliggör fortsatt satsning med träningsläger och allt därtill. Med tävlingssäsong mitt under sommaren är det väldigt svårt att ha något vanligt jobb under sommarmånaderna, men med elitidrottsstipendiet kan jag mer helhjärtat satsa på min idrott utanför skolan. 

Korsbefruktning

Åren på läkarprogrammet har också inneburit de bästa tävlingssäsongerna hittills för Vidar, som bland annat deltog i sommar-OS i Tokyo förra året. Han tycker att det går bra att kombinera läkarstudier med elitsatsningen på friidrott.

– Jag vill satsa på min idrott, och jag vill en dag bli läkare, och i dagsläget tycker jag att det ena ger kraft åt det andra. När jag tränar kan jag lägga allt fokus på träningen, och sedan kunna släppa det helt när jag är i skolan och är student, säger han.

Perioder med tentor och tävlingar kan bli stressade och att det då behövs struktur.

– Jag behöver planera mina läger i god tid, och vara medveten om att jag ibland kommer missa några obligatoriska moment som jag får ta igen vid senare tillfälle. Det har hjälpt mig mycket att Göteborgs universitet är ett Riksidrottsuniversitet, som hjälper idrottare att kombinera sin skola och idrott på bästa sätt, säger Vidar Johansson.

Dra nytta av idrotten

Vidar Johansson har nu just avslutat tävlingssäsongen för den här sommaren, som inkluderat både EM och VM, och fokuserar nu på grundträning. Nästa år har han siktet inställt mot VM, och 2024 mot OS i Paris, där han hoppas placera sig bland de tio bästa. Han tävlar för Ullevi FK, och har bland annat ett SM-guld på 3000 meter hinder från 2016 bland idrottsmeriterna.

När han är färdig läkare vill han gärna dra nytta av sin egen idrottsliga bakgrund:

– Jag kommer antagligen ändra mig många gånger under utbildningens gång när det gäller specialisering, men något jag tror kan vara intressant i framtiden är ortopedi med fokus på idrottsskador. Jag uppskattade också anatomikursen under termin fyra väldigt mycket. 

Stipendiet är på 50 000 kronor, och dessutom stöd från Riksidrottsförbundets avdelning Elitidrottsstöd, inom bland annat idrottspsykologi och idrottsmedicin.

Fler stipendiater knutna till Riksidrottsuniversitetet Göteborg är:

  • Olof Ryberg (parafriidrott, miljövetenskap)
  • Mirjam Björklund (Karate, socionomprogrammet)
  • Gustav Berggren (fotboll, management och organisationsteori)