Image
Björn Porlein med diplom och blombukett framför Handelshögskolans entré
Björn Porlein som är 2022 års Sten-Olof Palm-stipendiat
Photo: Malin Tengblad
Breadcrumb

Handelshögskolestudenten Björn Porlein får 1 års praktikplats i Washington D.C.

Published

Årets Sten-Olof Palm-stipendiat är Björn Porlein från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Han får ett års praktik på Swedish-American Chambers of Commerce i Washington D.C. samt 240 000 kr för att täcka boende och uppehälle under perioden. Stipendiet delas ut av Göteborgs Köpmannaförbund.

Vistelsen i USA ger erfarenhet från bland annat marknadsföring, försäljning och projektledning i en amerikansk kontext. Stipendiaten kommer delta i alla typer av arbetsuppgifter på Handelskammaren, men är särskilt ansvarig för bland annat event, kampanjer och arbetsgrupper.

- Jag är extremt glad och tacksam över att bli tilldelad Sten-Olof-Palm-stipendiet och ser mycket fram emot de äventyr som väntar på andra sidan Atlanten. Att praktisera på Svenska Handelskammaren i Washington DC ser jag som en spännande utmaning med stora möjligheter - det kommer bli ett fantastiskt år!

Image
Björn Porlein och representanter från Göteborgs Köpmannaförbund
Ulla Nilsson, Kenneth Odéus, Björn Porlein och Thomas Strindeborn.
Photo: Malin Tengblad

Juryns motivering

"Björn Porlein har utsetts till 2022 års Sten-Olof Palm-stipendiat. Han avslutar masterprogrammet Innovation and Industrial Management till sommaren Parallellt med studierna har han engagerat sig i studentdrivna organisationer och även arbetat på SKF. Det har gett honom färdigheter inom projektledning, finans, sälj och marknadsföring. Genom att åka på utlandsterminer har han dessutom fått internationell erfarenhet.  Björns sociala förmåga tillsammans med stort intresse för internationella relationer kommer att vara till stor nytta för kammaren.  Den 1-åriga praktikplatsen på Swedish-American Chambers of Commerce i Washington D.C. kommer ge Björn möjlighet till fortsatt utveckling och ett stort internationellt kontaktnät inför den framtida karriären.  "

Kontaktinformation

Björn Porlein, porlein95@hotmail.com

Kenneth Odéus, VD Göteborgs Köpmannaförbund
0705-68 08 59
kenneth.odeus@gmail.com

Om Sten-Olof Palm stipendium

Stipendiet är instiftat av Göteborgs Köpmannaförbund i samverkan med the Swedish-American Chambers of Commerce (SACC-USA) och Centre for Retailing vid Handelshögskolan i Göteborg. 2022 delas stipendiet ut för 13:e gången. Målsättningen är att stimulera intresset hos studenter för de särskilda förutsättningar, utmaningar och möjligheter som möter parti- och detaljhandeln.

Sten-Olof Palm, som stipendiet är uppkallat efter, var en nestor inom handeln i Göteborg. Han tog sin examen vid Handelshögskolan i Göteborg i början av 1960-talet. Under åren 1965-1993 var han VD för Göteborgs Köpmannaförbund. Han var också en drivande kraft vid bildandet av Handelns forskningsstiftelse 1988 och mycket engagerad i utvecklingen av kontakterna mellan akademin och handeln. Sten-Olof Palm gick ur tiden 2010 i en ålder av 77 år.

Information om hur man ansöker om Sten-Olof Palm stipendium