Image
Kartbild med utmärkta fotbollsplatser i Göteborg
Karta över Göteborg från Nordisk familjebok 2:a upplagan.
Breadcrumb

Ett HUM om... Fotbollens historiska platser i Göteborg – ett försummat kulturarv

Kultur & språk
Populärvetenskap

Det har spelats fotboll i Göteborg sedan slutet av 1800-talet vilket har efterlämnat en rad materiella spår. Trots det stora intresset för fotbollen har detta fysiska kulturarv försummats av de antikvariska myndigheterna. Ett hum om är en föreläsningsserie som riktar sig till dig som är intresserad av att studera vid Humanistiska fakulteten eller som bara är nyfiken på våra ämnen.

Föreläsning
Date
3 Apr 2023
Time
12:00 - 12:45
Location
Trappscenen, Stadsbiblioteket, Götaplatsen

Participants
Håkan Karlsson
Good to know
Föreläsningen är öppen för alla.
Organizer
Humanistiska fakulteten i samarbete med Stadsbiblioteket

Det har spelats fotboll i Göteborg sedan slutet av 1800-talet vilket har efterlämnat en rad materiella spår. Trots det stora intresset för fotbollen har detta fysiska kulturarv, bland annat i form av platser där sporten utövades tidigt, försummats av de antikvariska myndigheterna. I den här föreläsningen exemplifieras detta förhållande med platserna Balders Hage, Carlsrofältet och Gårdaplan.

 

Håkan Karlsson är professor i arkeologi vid Institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet. Centrala teman i hans forskning är bland annat samtidsarkeologi, arkeologins samtida politiska dimensioner och relationen mellan kulturarvsförvaltning och publik.