Image
Ellen i en kanal i Amsterdam
Photo: Privat
Breadcrumb

Ellen praktiserar på Svenska Handelskammaren i Nederländerna

Published

Med stöd från Göteborgs Handelshögskolefonds Stipendiestiftelse gör Ellen Olofsson praktik som Management Trainee i Amsterdam.

Vad gör du på Svenska Handelskammaren i Nederländerna?

Mina huvudsakliga ansvarsområden på kammaren är Events, Members och vår underorganisation Young Professionals. Jag jobbar därmed som del av vårt Event-Team med planering och utförande av de fyrtiotal event som vi årligen anordnar. I relation till medlemmarna innefattar arbetet både kontakt med nuvarande medlemmar samt processen av att välkomna nya medlemsföretag och individer till vår organisation. För Young Professionals (vår underorganisation för unga vuxna upp till 36 år) planerar jag, tillsammans med kollegor och vår YP kommitte, för YP-event och framtidsvisioner för YP.

Vi är ett litet team som jobbar tätt tillsammans, där vi hjälper och lär från varandra. Jag uppskattar att ingen dag är den andra lik och att det alltid är nya spännande projekt på gång.

Vad har du lärt dig?

Jag har fått en större inblick i Sveriges position på den nederländska och internationella marknaden. Det har varit lärorikt att samarbeta med bland annat Svenska Ambassaden i Nederländerna och att få vara en del av nordiska samarbeten i utlandet.

Våra event behandlar ämnen inom hållbarhet, innovation och mångfald, där jag fått många nya insikter. Jag har blivit mer bekväm i min professionella roll där jag dagligen lär mig om företagande, planering, ledarskap, organisering och kommunikation.

Vi arbetar i ett öppet kontorslandskap i Amsterdam där företag från många olika länder och sektorer befinner sig, vilket är en rolig och motiverande miljö att befinna sig i.

Det är även givande att uppleva en ny slags företagskultur i Nederländerna. Jag har träffat många intressanta personer som inspirerar mig. Jag upplever dessutom att detta är ett ypperligt tillfälle att lära känna sig själv bättre. Denna erfarenhet har tydliggjort vilken riktning jag önskar gå mot i framtiden.

Varför ska man söka stipendiet?

Jag upplever att det finns många anledningar! Min tid på Svenska Handelskammaren i Amsterdam har gett internationell erfarenhet, en spännande och utvecklande start på karriären, utmaning i livet på personlig nivå och en massa givande och roliga stunder och minnen.  För mig är detta första jobbet efter min examen och jag är väldigt tacksam för allt jag lär mig genom denna möjlighet. Jag uppskattar att rollen är så varierande med många olika arbetsområden, där stort eget ansvar ges. Att få vara en del av en organisation som samarbetar med en sådan bredd av bolag med allt från enmansföretag till många av de största svenska och nederländska internationella företagen, är en unik start efter universitetsstudier. Om du ser fram emot en spännande utmaning och chansen att bo utomlands är detta det perfekta tillfället!

Vad tar du med dig när praktiken är slut?

Fantastiska nya vänner och kontakter, en större trygghet i mig själv, tacksamhet för alla fina minnen från Amsterdam och förbättrade kunskaper och kvaliteter inom mina arbetsområden.  Det har varit speciellt givande att få driva egna projekt samt att tala med och lyssna till människor jag ser upp till. Event som känts extra speciella för mig är sådana som involverat hållbarhet och diskussioner mellan ledare inom hållbarhetsområdet, exempelvis Food for Good och Tech for Good. Det finns många värdefulla aspekter med denna erfarenheten och jag ser fram emot fortsätta hålla kontakt och mötas på nya vägar med nätverket jag haft möjligheten att skapa i Amsterdam.

Hur är livet i Amsterdam?

Det är lätt att trivas. Staden känns trygg och mysig. Veckodagarna spenderas både på kontoret och ibland ute på andra platser där våra event och möten hålls. Lokalerna vi befinner oss i är för det mesta belägna i Amsterdam, men vi har även varit i Haag och Rotterdam, vilket varit väldigt roligt att få uppleva. Efter jobbet och på helgerna finns det alltid något att hitta på med en mängd olika restauranger, museer, festivaler, träningslokaler, konserter och fina parker. Människor är trevliga och det är en väldigt internationell stad där alla pratar engelska. Det är lätt att ta sig fram med cykel överallt, och även kollektivtrafiken är fantastisk, både i Nederländerna och om man vill åka tåg till andra städer i Europa. Exempelvis kan man åka tåg till Paris på 3 timmar eller åka till Schweiz med nattåg. Amsterdam växer i mina ögon desto längre jag är här, det är en väldigt fin stad att få chansen att bo i.

Tips till den som vill söka stipendiet?

Det är en fördel att uppskatta ett flexibelt och varierat arbete, att vara lösningsorienterad och att trivas i sociala situationer. Jobbet innefattar mycket möten och event, där man får chansen att träffa många olika typer av personer. Eftersom vi jobbar tätt tillsammans i ett litet team är det viktigt att fungera väl i grupp. Att vara flytande i och bekväm med att prata och skriva på engelska är också väldigt viktigt.
 

Fakta: Ellen Olofsson

Från: Göteborg.
Ålder: 24 år
Studerade: Samhällsvetenskapligt miljövetarprogram i kombination med Ekonomie kandidatexamen (tog examen våren 2022).

Stipendier för praktik på handelskamrar

Tack vare generöst stöd från ett antal stiftelser har Handelshögskolan möjlighet att erbjuda framför allt programstudenter stipendier för praktik på svenska handelskamrar runt om i världen. 

Sista ansökningsdag: 20 januari 2023
Läs mer om alla stipendierna

 • San Francisco och Silicon Valley
  Finansieras av Sten A Olssons Stiftelse

 • London
  Tre stipendier, finansieras av Sten A Olssons Stiftelse, Elof Hanssons Stiftelse samt Gull & Stellan Ljungbergs Stiftelse
 • Amsterdam
  Finansieras av Göteborgs Handelshögskolefonds Stipendiestiftelse
 • Tokyo
  Finansieras av Göteborgs Handelshögskolefonds stipendiestiftelse
 • Hong Kong
  Finansieras av Göteborgs Handelshögskolefonds stipendiestiftelse

 • São Paulo
  Finansieras av Göteborgs Handelshögskolefonds stipendiestiftelse

 • Washington D.C
  Två stipendier. Finansieras Göteborgs Handelshögskolefonds stipendiestiftelse samt Göteborgs Köpmannaförbund (OBS! det sista söks senare under våren.