Image
Kaisa Nordlund läser Handelshögskolans Logistikprogram
Kaisa Nordlund läser sitt sista år på Handelshögskolans Logistikprogram. Under sin studietid har hon jobbat som hamnagent på Svalbard.
Breadcrumb

Kaisa Nordlund läser Handelshögskolans Logistikprogram

Kaisa Nordlund läser sitt sista år på Handelshögskolans Logistikprogram. Under utbildningens gång har hon tagit uppehåll och jobbat som hamnagent på Svalbard. Nu är hon tillbaka på Handelshögskolan och drömmer om att efter examen jobba globalt med arktisk logistik och kanske en dag ta sig ner till sydspetsen av Argentina och även jobba med Antarktis

 

Hur gick du tillväga när du valde vad du skulle plugga?
-Jag hade egentligen ingen aning om vad jag ville plugga efter studenten, men jag tänkte att en bred och internationell bas är nog bra och ekonomi kanske skulle passa. Så jag bestämde mig för att söka allt som jag tyckte kunde vara kul på Handels, och så lyckades jag få en plats på logistikprogrammet.

Hur blev du intresserad av att läsa logistik?
-Jag visste inte så mycket om logistik när jag kom in på programmet, men tänkte ”why not?” när jag blev antagen. Efter mitt första år bestämde mig jag för att söka sommarjobb inom logistik för att lära känna branschen. Jag fick jobb som receptionist på logistikföretaget Pole Position Logistics på Svalbard, en magisk ögrupp som ligger mellan Nordpolen och Nordnorge, och där stortrivdes jag. När jag återvände till mitt andra år på Handels började jag tappa motivationen och kände att jag behövde en paus och skaffa mer perspektiv. Jag bestämde mig för att ta ett studieuppehåll och flyttade tillbaka till Svalbard i april 2018 och fick då jobb som hamnagent på samma logistikföretag som innan. Som hamnagent fick jag sköta logistiken för alla möjliga sorters fartyg – allt från gigantiska kryssningsfartyg, expeditionsfartyg, fraktfartyg till mindre segelbåtar. Det var mitt jobb att bl.a. se till att båtarna fick rätt mängd proviant, kajplats, transfers för besättning och passagerare osv. Det var med detta jobb som jag verkligen fick upp ögonen för logistiken. Jag insåg att jag både tycker om och är bra på att planera, optimera och se att rätt saker kommer i rätt mängd, i rätt tid, och till rätt ställen. Ganska typiskt logistik-tänk. Men jag tyckte också att det var så kul att försöka lösa problemen som nästan alltid uppstod, även om det kunde bli extremt stressigt.
Tack vare min fantastiska erfarenhet från Svalbard insåg jag att logistikprogrammet var helt rätt för mig, och jag återvände i september 2019 med full energi för att göra klart utbildningen!

Var det något som du inte var förberedd på, när du började på Handelshögskolan?
-Jag var väl inte riktigt förberedd på hur mycket självstudier det var, det är väldigt annorlunda att plugga på universitet jämfört med gymnasiet. Så jag fick försöka lära mig nya sätt att studera på.

Handelshögskolans Logistikprogram i Göteborg är unikt bra. Vi har en stor och viktig hamn, en internationell flygplats, och är lokaliserade på en strategiskt bra plats ur ett logistikperspektiv. Detta gör att kurserna vi läser inom logistik känns väldigt relevanta och är lätta att applicera på the real world

Varför rekommenderar du Handelshögskolans Logistikprogram?
-Handelshögskolans Logistikprogram i Göteborg är unikt bra. Vi har en stor och viktig hamn, en internationell flygplats, och är lokaliserade på en strategiskt bra plats ur ett logistikperspektiv. Detta gör att kurserna vi läser inom logistik känns väldigt relevanta och är lätta att applicera på ”the real world”. När jag sökte till Logistikprogrammet på Handels gjorde jag lite research på andra logistikutbildningar i Europa, och Handels rankar i topp som en av de bästa logistikutbildningarna i världen.

Vad har varit roligast på din utbildning än så länge?
-Det roligaste har varit att se hur alla kurser knyts ihop nu under mitt sista år. Det har alltid varit någon kurs i 1:an eller 2:an som man läst och tänkt ”när är det tänkt att jag ska ha nytta av detta?” Men nu när jag går sista året på kandidaten har det varit så kul att känna att alla kurser man läst är relevanta och på något sätt passar ihop. Det har gjort mig så motiverad att börja jobba och applicera det jag lärt mig i ”verkliga livet”.

Vad är det bästa med ditt program?
-Möjligheterna! Hade det inte varit för logistikprogrammet och bara namnet ”Handelshögskolan” i sig hade jag inte fått jobbet på Svalbard och chansen att jobba med Arktisk logistik. Man får så enormt häftigt chanser i en bransch som är ytterst relevant och som bara växer. Med logistik kan du jobba med vad som helst och var som helst. Och som jag nämnde tidigare så har Handelshögskolan i Göteborg ett unikt bra läge ur ett logistikperspektiv vilket gör att utbildningen känns väldigt spännande när man ser det man lärt sig appliceras runtomkring sig i vardagen. Dessutom är företagen man vänder sig till när man gör grupparbeten är nästan alltid entusiastiska att ta emot oss studenter för intervjuer, rundturer och andra möten, vilket är väldigt kul.

Vilka är de största utmaningarna när man läser Logistikprogrammet?
-Det är mycket grupparbeten på logistikprogrammet, och det kan vara en utmaning. Ibland hamnar man i en bra grupp, men ibland kan det vara att man jobbar tillsammans med andra med olika ambitionsnivåer. Då kan det vara lite frustrerande om man hamnar i en situation när man får göra mer jobb än sina studentkollegor.

Har du något tips till någon som funderar på att läsa Logistikprogrammet?
-Jag rekommenderar starkt att skaffa sig lite erfarenhet och testa på logistik, innan eller under utbildningen. Att ta ett uppehåll under mina studier var helt klart det bästa jag gjort någonsin. Man får ett helt annat perspektiv på studierna när man fått ett smakprov på logistiken. Och det är ju lyxen med att kunna ta ett uppehåll – du kan behålla din plats på Handels under tiden. Man blir också mer intressant sen när man ska börja jobba, för då har man både en fin utbildning och jobberfarenhet.

Jag vill vara med och utveckla logistiken kring Arktis på ett så hållbart sätt som möjligt. Men min hemliga dröm är att ta mig ner till sydspetsen av Argentina och jobba med logistiken mot Antarktis

Vad vill du jobba med efter examen?
-Jag är väldigt intresserad av att fortsätta på spåret med Arktisk Logistik. Nu när isen tyvärr smälter uppe i norr så öppnas nordostpassagen upp vilket medför nya transportrutter som bl.a. Kina är väldigt intresserade av att utnyttja. Jag vill vara med och utveckla logistiken kring Arktis på ett så hållbart sätt som möjligt. Min hemliga dröm är att ta mig ner till sydspetsen av Argentina och jobba med logistiken mot Antarktis.