Breadcrumb

"Professionella tränare ger idrotten högre status"

För Philipe Ferreira Rodrigues, 29 år från Göteborg, är sporten som gäller tyngdlyftning. Den olympiska grenen är en stor sport internationellt sett; i Sverige är det en betydligt mer blygsam idrottsgren, även om vi under senare år sett stjärnglans på damsidan genom bland annat Angelica Roos. – Crossfit har gjort att fler söker sig till tyngdlyftningslokalerna. Framförallt unga tjejer söker sig till sporten, och det är faktiskt riktigt skoj att se hur 14-åriga flickor klarar lyft och tekniker som 25-åriga killar har svårt med, säger Philipe Ferreira Rodrigues.

Han har själv en bakgrund som tyngdlyftare men är sedan fyra-fem år tillbaka tränare i samma sport. Tränarskapet har dels varit ett sätt för honom att fortsatt hålla på med sporten, om än i en annan form. Framförallt handlar det dock om ett driv att vara med och utveckla andra individer.
– Jag har alltid gått igång på att hjälpa andra; att vara med och bygga upp individer långsiktigt till resultat som till en början kanske sågs som omöjliga. Jag har haft turen att vara med på den resan några gånger redan och vet att min roll som tränare har stor inverkan på utvecklingen.

Just därför valde han att läsa kandidatprogrammet Sports Coaching på Göteborgs Universitet. Han vill inte bygga sitt tränarskap på egna erfarenheter enkom, utan också ta del av beprövad träningsmetodik som tar hänsyn till bland annat fysiologi, biomekanik och idrottspsykologi.
– Idrott handlar om ett liv i rörelse och här måste lusten stå i centrum. Det gäller därför att successivt kunna anpassa träningen efter ålder, mognad och utveckling; att alltid sätta lusten i centrum men också att gasa i rätt tid. Tyngdlyftning är en viktsport, men det är inget en 13-årig tjej ska behöva tänka på.

Philipe Ferreira Rodrigues har valt en liten sport, men en dröm är att jobba som tränare på tyngdlyftningsgymnasiet i Falun. Gränserna för vad han kan göra sätter han dock själv och att förstå människors drivkrafter är en god ledaregenskap, oavsett bransch.
– En av fördelarna med programmet är att de också ingjuter en entreprenörsanda i oss studenter. Jag vill vara med och utmana det svenska föreningslivet; med professionella tränare kan alla idrotter få högre status. Till syvende
och sist är det också vad som skapar framgångsrika tävlingsresultat.

"En dröm är att jobba som tränare och ledare på landslagsnivå"

2017 var ett bra år för Lina Strand, 30 år. Den elitsatsande orienteraren från Göteborg siktar mot den absoluta världstoppen för att också stanna där. Och 2017 som bjöd både på VM-guld i sprintstafetten, Sveriges första i disciplinen, samt två pallplatser i världscupen pekar i rätt riktning. En riktning som hon tänker hålla även inför kommande säsong som är en riktig mästerskapssäsong med både VM och EM.
– Mitt mål är en individuell VM-medalj för att sedan fortsätta jaga det där guldet, säger Lina Strand som tränar uppemot 20 timmar per vecka utanför tävlingssäsong.

Parallellt med elitsatsningen har hon även börjat formulera en karriär som tränare. Drivet att undervisa och träna ungdomar som själva satsar på en idrottskarriär är ett resultat av hennes numera avslutade studier på Sports Coaching-programmet på Göteborg Universitet. Hon tog sin kandidat hösten 2017.
– För mig är fokus tränarskapet snarare än idrottslärare varför Sports Coaching har varit en bra grund att starta på; i framtiden, när jag själv lagt karriären bakom mig, är en dröm att jobba som tränare och ledare på landslagsnivå. En annan möjlighet är att jobba i labbmiljö; det finns alldeles för lite forskning på kvinnliga idrottare.

Sports Coaching-programmet har inte bara öppnat upp för många karriärmöjligheter, det har också gett en insikt i hur komplext tränaryrket faktiskt är. Tvärtom vad man kanske tror är det inte bara att lägga upp ett träningsschema; utbildningen har gett henne redskap inom ämnen som fysiologi och gruppsykologi som dessutom ger henne en bra bas att vidareutveckla.
– Tränarrollen är ett stort och viktigt ansvarsområde; vi vet ju att fysisk aktivitet är a och o för en god hälsa och som ungdomstränare kan du faktiskt ha en avgörande roll i om ungdomar väljer att fortsätta med idrott eller inte,
säger hon.

Än så länge står den egna idrottskarriären i huvudfokus, och faktum är att hon kan applicera sina nya kunskaper direkt på sig själv. Hon är i mångt och mycket sin egen tränare och för att nå sina mål måste hon också vara bra på det.
– Jag känner att Sports Coaching-utbildningen gett mig en mer stabil grund att stå på i mitt eget idrottande. Jag ser på träning på ett helt annat sätt än innan, och i framtiden kan jag kombinera mina egna erfarenheter och vetenskap för att också utveckla andra, säger Lina Strand.

OM SPORTS COACHING-PROGRAMMET

Efterfrågan på nyskapande och utbildade tränare ökar inom idrotten, både i Sverige och internationellt. Som professionell tränare har du möjlighet att utveckla och förbättra kvaliteten, och att främja hållbar utveckling inom tränaryrket. Sports Coaching-programmet fokuserar på coaching, planering och ledning av idrott, idrottare och lag i alla åldrar och på alla kunskapsnivåer. Du utvecklar också din kompetens och kunskap inom ledarskap, relationsbyggande och vetenskapligt arbete, men också en förståelse för de grundläggande principerna för idrottsvetenskap och hållbar utveckling inom tränaryrket. Undervisningen består av både teoretiska och praktiska övningar, innebär studier på heltid i tre år och efter avslutade studier kan du ansöka om en kandidatexamen i idrottsvetenskap.


Läs mer om utbildningen på programmets webbsida:

Sports Coaching, kandidatprogram, 180 hp