Breadcrumb

Handelshögskolan får Börssällskapets stora stipendium om 1 Mkr

Published

Alrik Danielson (vänster) och M Johan Widerberg (höger) överlämnar gåvan till Per Cramér
Alrik Danielson (vänster) och M Johan Widerberg (höger) från Börssällskapet överlämnar gåvan till Per Cramér. Foto: Carina Gran.

Börssällskapet i Göteborg stöttar Handelshögskolan vid Göteborgs universitet med 1 miljon kronor. Gåvan är inledningen på en insamling inför Handelshögskolans kommande 100-årsjubileum 2023.

I samband med sitt möte den 18 november delade Börssällskapet i Göteborg för 23e gången ut sitt stipendium. Det var en glad och överraskad Per Cramér, rektor för Handelshögskolan, som klev upp på scenen för att motta donationen.

– Jag är mycket tacksam för denna generösa gåva, som kommer väl till pass för en framåtblickande satsning som ska främja såväl studenter och forskare vid Handelshögskolan som samhället, säger Per Cramér.

Börssällskapets verksamhet syftar till främja kunskaper och nätverk relaterade till handel och företagande, och man har en lång tradition av att stötta verksamheter som bidrar till detta.

– Det är en glädje för oss att efter de första 100 åren hjälpa Handelshögskolan att ta nästa kliv in i den digitala världen och utveckla Handelshögskolan mot nya framgångar. Börssällskapet var med när skolan bildades 1923 och är nu med på resan framåt. Eftersom fundraisingen startade redan 1915 är det stort att få inleda den nya insamlingen inför 100-årsjubileet år 2023, säger Alrik Danielson, ordförande, och M Johan Widerberg, Börssällskapet.

Handelshögskolan i Göteborg startade 1923 och 100-årsjubileet ligger bara några år bort. De historiska banden mellan Börssällskapet och Handelshögskolan är starka. Redan 1901 hade Börssällskapet uppmärksammat behovet av en handelshögskola i handelsstaden Göteborg, och i september 1915 hölls en diskussionsafton ”Om den moderna handelshögskolan”. Bland de närvarande fanns konsul Johan E Ekman (som redan donerat medel till inrättandet av en handelshögskola), Axel Carlander (grosshandlare och ordförande i Göteborgs stadsfullmäktige), professor Otto Nordenskjöld (som senare blev Handelshögskolans förste rektor) och flera andra av de tongivande herrar i det göteborgska näringslivet som såg till att Handelshögskolan i Göteborg kunde slå upp dörrarna den 1 oktober 1923.

Med sin donation är Börssällskapet i Göteborg först ut att uppmärksamma Handelshögskolans kommande 100-årsjubileum.

Kontakt:
M. Johan Widerberg, sekreterare, Börssällskapet
+46708914810, info@borssallskapet.se

Ingela Palmgren, Director Corporate Relations, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet
031-786 5835, 0732-309082, ingela.palmgren@handels.gu.se