Länkstig

Karsten Paerregaard

Forskare

Institutionen för globala
studier
Besöksadress
Konstepidemins väg 2
41314 Göteborg
Postadress
Box 700
40530 Göteborg

Om Karsten Paerregaard

  • Dansk Doktorgrad i Socialantropologi (Doc. Scient. Ant.) 2008
  • Doctor Honoris Causa, Huancayo Universitet (Peru) 2005
  • Ph.D. i Socialantropologi 1990
  • Master (dansk "magistergrad") i Socialantropologi (Mag. Scient. Ant.) 1980

Forskningsintresse De sista 30 åren har min forskning varit fokuserad på migration från landsbygden till staden i Peru och peruansk transnationell migration till USA, Spanien, Italien, Japan, Argentina och Chile. Detta arbete inkluderar studier av migrantnätverk, remittering, illegalitet, fester, religiösa praktiker, politisk mobilisering, familjeorganisering, sociala konflikter och andra teman. Analytiskt är min forskning inspirerad av de senaste teorierna om transnationalism och diaspora och metodiskt har jag använt mig av en multi-sited (baserad-på-många-platser) forskningsstrategi. Teoretiskt önskar jag förstå hur fysisk och social mobilitet begripes och praktiseras i en global värld.

Pågående forskning Mitt aktuella intresse är fokuserat på klimatförändring och vattenbrist i Perus del av Anderna. Jag studerar hur klimatförändringarna påverkar livsvillkoren och miljön på landsbygden och i staden. Jag är särskild intresserad av att förstå hur Perus växande vattenbrist på grund av den globala uppvärmningen och de smältande glaciärerna genererar nya konflikter och hur lokala, regionala och nationala institutioner reagerar på dessa konflikter. Jag utforskar också hur gemenskaper på landsbygden och i staden skapar nya strategier och allianser för att anpassa sig den föränderliga miljön och undersöker den roll som familjehushållet, gemenskapsorganisationer, migrantföreningar, internationella turister, NGOer, småindustrier, gruvbolag och statsinstitutioner spelar i striden för att anpassa sig till den växande vattenbristen. Min ambition är att skapa en jämförande bergsantropologi och utforska hur människor som lever i bergsområden användar mobilitet till att anpassa sig till klimatförändringarna. Detta är ämnet för ett stort interdisciplinärt forskningsprojekt inom vilket jag jobber tillsammans med klimatologer, human ekologer, geografer och freds- och utvecklingsforskare som syfter till att utveckla nya metoder för att förstå hur klimatförändring påverkar migrationsprocesser.

Fältarbete *Jag har bedrivit fältarbete i Peru i mera än åtta år, både på landsbygden i bergen och i staden (Lima, Arequipa och andra städer). Jag har också bedrivit fältarbete bland peruanska migranter i Miami, Los Angeles, Paterson (New Jersey), Washington DC, Barcelona, Milano, Buenos Aires, Santiago och i Japan. Slutligen har jag bedrivit fältarbete bland släktingar till danska invandrare i Argentina.