Göteborgs universitet

Nordisk genusfond

Som del i Nationella sekretariatet för genusforsknings verksamhet inrättas från och med 2024 en nordisk genusfond. En årlig utlysning ska stödja infrastruktur för genusforskning, med en första utlysning i höst.

Historiskt sett har genusforskningen varit stark i Norden och många universitet har idag institutioner för genusvetenskap eller motsvarande. Med tiden har även studier av andra maktstrukturer kommit att inkluderas i genusforskningen. Samtidigt utvecklas den maktkritiska forskningen tvärvetenskapligt och inom en rad olika ämnesområden. 

Nationella sekretariatet för genusforskning har sedan slutet av 1990-talet följt upp viktiga frågor inom genusforskningen, liksom övergripande policyfrågor som rör forskningens infrastruktur. Nordisk genusfond är en fortsättning på detta arbete, i vilket vi vill möjliggöra för aktiva forskare att själva definiera sina behov och riktningar. Ansökningarna kommer att bedömas av två oberoende, sakkunniga forskare.

Fondens första utlysning öppnar 15 oktober och stänger 15 november 2024. 

Information för sökande

Nordisk genusfond tar emot ansökningar om infrastrukturstöd inom ett brett tvärvetenskapligt fält. Totalt kommer 500 000 SEK att fördelas i år.  

Är du behörig att söka? 

För att vara behörig att söka stöd från Nordisk genusfond måste sökande antingen vara doktorand eller disputerad forskare, samt ha affiliering vid ett lärosäte i något av de nordiska länderna eller de tre självstyrande områdena Färöarna, Grönland och Åland.  

För vad kan du söka?  

Syftet med fonden är att stärka infrastruktur för forskning i Norden om normer, föreställningar och strukturer som reproducerar och upprätthåller ojämlikheter baserad på exempelvis genus, ras/etnicitet, sexualitet, klass och ålder.

Stöd ges till aktiviteter som syftar till att starta upp eller stärka 1) vetenskapligt nätverk 2) arrangerande av vetenskaplig konferens 3) vetenskaplig tidskrift. Förutom för nätverk, konferenser och tidskrifter finns en kategori för ”övriga aktiviteter” som kan användas för andra aktiviteter som främjar infrastruktur som definieras av den sökande.   

När kan du ansöka? 

Nordisk genusfond utlyses en gång per år.

Ansökan 2024 öppnar 15 oktober och stänger 15 november kl 15:00 CET.

Hur ansöker du? 

Ansökan ska skrivas på engelska, via det ansökningsformulär som kommer att läggas ut på den här webbsidan när ansökan öppnas. 

Hur bedömer vi din ansökan?  

Ansökningarna kommer att bedömas av två sakkunniga forskare, varav minst en internationell sakkunnig som inte har någon koppling till nordiskt lärosäte.   

Avgörande kriterier vid beslut om finansiering är hur väl aktivitetens syfte och forskningsproblem är formulerade och hur väl de aktiviteter som ansökan gäller är relaterade till syfte och forskningsproblem. Dessutom bedöms genomförbarhet och hur den sökande planerar för insatsens långsiktighet. 

Vi lämnar inga motiveringar till beslut. 

Vilka villkor och regler gäller? 

Ansökan ska gälla aktiviteter som startar 1 januari och pågår fram till 31 december 2025.

Besked om beviljade ansökningar och utbetalning av beviljade medel sker under december månad 2024. 

För medel beviljade i december 2024 gäller att redovisning av medlen ska inkomma senast mars 2026. Ett formulär för redovisning kommer att följa med besked om beviljat medel. 

FAQ
Här hittar du svar på de mest frekvent ställda frågorna om fonden.

Kontakt

För frågor om Nordisk genusfond - mejla till info@genus.gu.se