Breadcrumb

Köpberoende - en dold folksjukdom

Published

Kicken av att köpa ger konsekvenser för människors privat- och yrkesliv, säger Ulrika Holmberg.

Ulrika Holmberg vid Företagsekonomiska institutionen talade på temat "Köpberoende - en dold folksjukdom" på konferensen Missbruk och beroende som vänder sig till yrkesverksamma. Kicken av att köpa ger konsekvenser för människors privat- och yrkesliv, säger Ulrika Holmberg.

Intervjun är hämtad från Region Västerbottens webbplats:

Shopoholic – expert på shopping
Köpberoende innebär ett problematiskt missbruk medan en shopoholic är en glorifierad expert på shopping. Ulrika Holmberg beskriver att ett köpberoende kan börja som en del av livet där man har kontroll. Gradvis tappar man dock kontrollen, känner sig mer styrd av behovet av att shoppa och döljer sina inköp för anhöriga.

– Den existentiella köpmissbrukaren kan beskriva sig som född att shoppa. De är experter på shopping och tillfrågas ofta om råd, säger Ulrika Holmberg.

Skickligheten av köpprocessen är inte bara ett uttryck för stundens lycka utan kan också bidra till framtidsoptimism. Den existentiella köpmissbrukaren vet att det är ett problematiskt beteende, men vill inte sluta.

Shopping som en del av livet
– Det går ju inte heller att sluta helt med shopping. Man är tvungen att lära sig att hantera sin köpproblematik, säger Ulrika Holmberg.
Mer problematiska köpbeteenden är när shoppandet blir ett sätt att hämnas, eller hantera motgångar i livet, till exempel skilsmässa, en missad tenta eller PMS. Och när shopping är ett av många missbruk eller i kombination av klinisk depression kan det vara svårt att bryta ett destruktivt köpbeteende.

Kvinnan och mannen olika typer av shoppare
Att shoppa för lånade pengar är inte längre fult och när butiker är designade för köplust kan det vara svårt att hantera ett köpberoende. Ulrika Holmberg framhåller att köpmissbruk inte alltid är en skuldfälla, men som regel är det ett hinder för förverkligande av andra önskvärda saker.

Ulrika Holmberg beskriver att kvinnan ofta får bära bilden av en shoppare och då köper kläder, skor och smink.
– Den traditionella bilden är att kvinnor konsumerar och män investerar.
Men hon framhåller att det nog inte är skillnad på köpbeteende utan att kvinnor och män köper olika saker. Kvinnor kan också ha lättare att erkänna den här typen av problematik.

– Konsumtion är en motor i samhällsekonomin och då behövs skydd för de som som har problem, samtidigt som resten av samhället behöver frihet, säger Ulrika Holmberg.
Ur perspektivet att bevara jordens resurser och tänka på framtida generationer lyfter hon även behovet av minskad konsumtion.
 

Ulrika Holmbergs föredrag ingick i seminariet Kan man missbruka allt som var en del av konferensen Missbruk och beroende. Konferensen Missbruk och beroende arrangerades av Region Västerbotten 16-17 september 2014 i Umeå. Konferensen lockade 300 deltagare och vänder sig till personal inom socialtjänst, landsting, kriminalvård, behandlingshem, företagshälsovård, polismyndigheten, skola/elevhälsa och andra i de fyra nordligaste länen.