Image
Photo: Michael Erhardsson/Mostphotos
Breadcrumb

Stefan Pettersson en av morgondagens idrottsforskare

Published

Stefan Pettersson har blivit utsedd att ingå satsningen ”Morgondagens idrottsforskare” som Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har startat. Han är en av nio juniora forskare i satsningen.

Image
Porträtt på Stefan Pettersson.
Stefan Pettersson.

– Jag kommer att få ingå i ett nätverk med andra forskare som har närliggande intressen inom idrottsmedicin och -nutrition. Det är jättevärdefullt. Inte minst eftersom jag är relativt ensam på Göteborgs universitet att forska om just idrottsnutrition, det vill säga hur vätske- och näringsintag före, under och efter träning påverkar prestationsförmågan och återhämtningskapaciteten, säger Stefan Pettersson, docent i kostvetenskap vid Centrum för Hälsa och Prestation (CHP), institutionen för kost- och idrottsvetenskap.

”Morgondagen idrottsforskare” är ett nytt utvecklingsprogram för forskare som är i början av sin karriär. Syftet är att ge stöd och samarbetsmöjligheter. Förutom att forskarna kommer att erbjudas tillfällen för samverkan, kommer det även ges särskilda möjligheter till samarbete med tränare och idrottare aktiva i SOK:s stödprogram Topp och Talang där idrottare som tillhör världseliten i sina respektive idrotter ingår.

– Det kommer att vara spännande att få interagera med fler tränare och aktiva, och kanske utveckla forskning tillsammans med dem och med forskare vid andra lärosäten, säger Stefan Pettersson.

Ska gynna svensk idrottsforskning

Stefan har sedan tidigare en halvtidstjänst inom SOK där han arbetar med kostrådgivning åt idrottare inom stödprogrammet Topp och Talang. Nu kommer han alltså att få utökade möjligheter till samverkan med forskare och aktiva inom svensk elitidrott.

– Vi forskare som ingår har lite olika men ändå angränsande forskningsintressen. Tanken är att det ska vara ett tvärvetenskapligt forum som gynnar svensk idrottsforskning.

I programmet kommer det också ingå viss karriärvägledning och rådgivning.

Text: Carl-Magnus Höglund