Navigate to video: Fem tips för en bra studentekonomi
Video (2:19)
Fem tips för en bra studentekonomi
Image
Breadcrumb

Ekonomi

Som student kan du lösa din ekonomi på olika sätt. De flesta väljer att ta studiemedel från Centrala studiestödsnämnden (CSN). Då får du en summa pengar i slutet av varje månad.

För alla – studiemedel från CSN

Studiemedlet från CSN består av en lånedel och en bidragsdel. Lånedelen är lånade pengar som du måste betala tillbaka medan bidragsdelen är pengar som du får. Om du studerar halvtid har du möjlighet att bara ta lånedelen av studiemedlet och få exempelvis resten av din inkomst som lön från ett jobb. Studerar du däremot heltid kan det vara svårt att hinna med arbete vid sidan av – du måste ju även ha tid för vila och fritid. Då kan det vara smart att leva enbart på studiemedel.

Information om studiemedel på csn.se

För vissa – ansöka om stipendier

Ett stipendium är en gåva i form av en summa pengar som vanligtvis skänks till studenter, forskare och yrkesverksamma inom olika områden. Som student vid Göteborgs universitet kan du söka ett antal stipendier.

Stipendier för studenter (Studentportalen)

Tre spartips

  • Laga storkok och ta med matlådor
  • Ta med eget kaffe i termos
  • Låna kurslitteratur eller köp begagnad som du sedan säljer vidare

Jobba extra under terminen

Ett sätt att dryga ut sin kassa är att ta ett extrajobb vid sidan av studierna. I Göteborg finns det goda möjligheter till många olika typer av extrajobb. Vissa restauranger och butiker annonserar i sina lokaler, andra företag använder sig av Arbetsförmedlingens hemsida. Se bara till att arbetstiderna inte krockar med när du ska befinna dig på campus.

Fotot visar kassan vid ett café, där en person står vid kaffemaskinen i bakgrunden
Photo: Elisabeth Dunker/Göteborg & Co

Under sommaren – jobb eller sommarkurs

På sommaren är det vanligtvis uppehåll i dina studier vid universitetet. Många som studerar väljer att jobba under sommaren, men det finns också de som väljer att läsa en sommarkurs. Att söka till sommarkurser kan vara ett sätt för dig att trygga din inkomst under sommaren – får du inget jobb kan du istället studera och leva på studiemedel. 

Hitta utbildning