Image
Fredsduva
Breadcrumb

FREDSDAGEN 2021: Framtidstro – fred, frihet, demokrati

Kultur & språk
Samhälle & ekonomi

I samband med Fredsdagen 8 maj bjuder Jonsereds herrgård med samverkanspartner på såväl utställningar som direktsänt evenemang från Göteborgs domkyrka. För tal, framträdanden och musik står Per Svensson, Linda Ekdahl, Fredrika Lagergren Wahlin, Ingrid Lomfors och Martin Bagge.

Föreläsning,
Utställning
Date
8 May 2021
Time
19:00 - 20:00
Location
Programmet livesänds från Göteborgs domkyrka via Facebook

Good to know
Går även att se i efterhand

Under år 2020 släcktes stora delar av världen ner. Vi i väst fick smaka på vad det kan innebära att leva i ett mindre fritt samhälle. Hur är det att leva under striktare former av ofrihet? Att ha en vardag präglad av miljökatastrofer, väpnade konflikter, förföljelse och annat som inskränker människors såväl fri- och rättigheter som möjligheter? Hur bygger vi framtidstro och ett samhälle som balanserar demokrati, fred och frihet?

Poesi
Lina Ekdahl, poet

Föreläsningar
Fredrika Lagergren Wahlin, statsvetare och vicerektor Göteborgs universitet, styrelseledamot Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne
Per Svensson, kulturjournalist, mottagare av Frihetspennan 2020
Ingrid Lomfors, historiker och överintendent Forum för levande historia

Musikframträdande
Martin Bagge, vissångare, författare

Konferencierer: George Braun, Judiska församlingen i Göteborg, och Maria Bergius, Domkyrkoförsamlingen i Göteborg

Tid: lördag 8 maj 2021, kl 19.00
Plats: Facebook, livesänds från Domkyrkan i Göteborg
Programmet kommer att kunna ses i efterskott på Facebook 

Arrangörer: Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan Domkyrkoförsamlingen och Kultursamverkan, Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Sensus studieförbund, Bokmässan och Innerstaden Göteborg. Med stöd av Levande Historia i Göteborg.

---

UTSTÄLLNINGAR

Regler, aktivism och verk
3/5–23/5 2021, konstutställning, Domkyrkan
Curator: Ulla Mogren, konstnär.

Reglerna finns där, både synliga och osynliga, bredvid och mittemot, utgör gränser och sträcker ut sig längs med tiden. Regler kräver uppmärksamhet oavsett hur de bestämts och av vem. Hur är det idag möjligt att bemöta det odemokratiska? En utställning som i några verk med konstens kraft belyser motstånd och aktivism både i handling och tanke. 

Motstånd
3/5–23/5 2021, utställning, Domkyrkoplan
Produktion: Forum för levande historia


Utställningen Motstånd handlar om enskilda personer som stod emot, som valde att gå mot strömmen och ta kampen mot den nazityska terrorn. De kom från olika samhällsskikt med olika religiösa och politiska uppfattningar. Deras motstånd kunde också se olika ut.

--- 

OM SAMVERKAN
Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan: Göteborgs domkyrkoförsamling och Kultursamverkan Göteborgs stift, Sensus studieförbund, Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Bokmässan och Innerstaden Göteborg bjuder varje år den 8 maj in till en samling för demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde och mot krig, nazism och politiskt våld.