Image
Att tala inför en grupp kommer ofta högt upp på listorna när man frågar vad människor är mest rädda för.
Photo: Irina L
Breadcrumb

Felicia utmanade sig själv med en grundkurs i retorik

Att tala inför en grupp kommer ofta högt upp på listorna när man frågar vad människor är mest rädda för. Felicia Elm Bengtsson var länge en av dem som tyckte att det var jobbigt. Efter att ha läst kurser i journalistiskt berättande och medieproduktion valde Felicia till slut att utmana sig själv lite extra och komma till rätta med det som kändes svårt. Hon sökte en kurs i retorik.

Vad innebär det att läsa kursen?

– Vi fick läsa mycket retorikhistoria och vi tränade att prata inför folk, såklart. Precis det jag ville. Hålla tal, lära mig analysteknik och att debattera. Sedan pratade vi mycket i grupp och analyserade varandra. Det var jätteroligt men ganska snart blev allting på distans och det förändrade ju väldigt mycket.

Vad hände?

– Ur mitt perspektiv så kändes det helt plötsligt lite märkligt att läsa retorik. Det var ju inte lika jobbigt att prata inför människor när man gjorde det framför datorn. Men utifrån förutsättningarna så tycker jag ändå att kursansvariga gjorde det superbra, säger Felicia och fortsätter:

– Vi hade alla föreläsningar, tal och sånt över Zoom. Vissa av oss hade till och med debatterna över Zoom. Mot slutet av kursen kunde vi komma in och göra vissa delar på plats, men det var frivilligt och när vi väl var där så var det avstånd som gällde. De som inte ville komma in var med via länk på en storbildsskärm.

Vad var den stora skillnaden mellan distans och campus?

– Att man ställdes inför andra utmaningar. På distans är det svårt med ögonkontakt och att fånga upp folks ansiktsuttryck. Du kan liksom inte riktigt veta om det går bra eller dåligt under ett tal och du vet heller inte om du ska kolla på ansiktsuttrycken eller ska du kolla in i kameran. Men vi fick bra guidning i hur vi skulle tänka kring det där. Allt beroende på vilket format det gällde, tal, föreläsning, samtal eller debatt.

Vad var det bästa med kursen?

– Framförallt tyckte jag att den var väldigt rolig! Den var lekfull och utmanande på samma gång. Inte minst lärarna var fantastiska och otroligt engagerade. Men det känner jag generellt med Göteborgs universitet – alla föreläsare jag har haft har överträffat mina förväntningar. Sedan tror jag att man kommer varandra extra nära när man gör något så utelämnande som att träna på att hålla tal. Retorikkurser kanske sticker ut lite.

Hur kommer du få användning av det du lärt dig framöver?

– Jag kommer nog få mindre användning av den historiska delen och mer av själva utförandet. Det jag tar med mig från kursen är framförallt ett sorts lugn och att det är okej att göra fel. Det mesta löser sig, säger Felicia och tillägger:

– Och ingen vet vad som står på pappret som man har med sig. Bara man fejkar att man kan det utantill tillräckligt bra så är det ingen fara, haha!

Vem skulle du rekommendera att gå kursen?

– De flesta. Det känns som att det är få yrken som inte har nytta av retorik och har man inte nytta av det inom sitt yrke så har man förmodligen nytta av det privat. Det är en rolig kurs där man får utmana sig själv och göra något som de allra flesta tycker är läskigt, för att sedan inse att det inte är så farligt.

Bild på Felicia Elm Bengtsson, som läst grundkursen i retorik vid Göteborgs universitet

Namn: Felicia Elm Bengtsson
Ålder: 23
Gör nu: Arbetar på Systembolaget