Image
AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog, sexologen Suzann Larsdotter från RFSU och senioren Reza Boroumand samtalar om sex och sensualitet som senior
Breadcrumb

Sex och sensualitet som senior

Published

Åldersvänliga Göteborg är aktuella med sin livesända pratshowsturné. Först ut var AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog som var med och inledde premiärshowen. En fråga som många upplever känslig och i vissa fall tabu att prata om stod på agendan – nämligen äldres sexuella hälsa. Hur förändras sexualiteten med åldern? Och hur dejtar man som senior?

Sex och sensualitet som senior var rubriken på Åldersvänliga Göteborgs premiärpratshow,  ett ämne som vanligtvis inte får stor plats och fortsatt behöver lyftas fram.

Medverkande i pratshowen var AgeCaps föreståndare Ingmar Skoog, sexologen Suzann Larsdotter från RFSU samt senioren Reza Boroumand från Göteborg som var moderator.

Fördomar om äldres sexualitet finns kvar

Sedan 1971 inkluderas även äldres sexualliv i H70-studierna som Ingmar Skoog är med och driver. På den tiden var det radikalt att prata om äldres sexualitet, till och med sexologer hade fördomar om att äldre inte har sex utan endast kramas för att få närhet.

−Fördomarna finns fortfarande kvar om äldres sexualitet men det har skett en stor förbättring sedan tidigare, säger Ingmar Skoog.

Ingmar berättar att den sexuella lusten är mer individuell än åldersrelaterad och kan gå upp och ner i perioder hos seniorer, precis som det ser ut hos yngre individer också. På gruppnivå ser man att sexlusten blir lägre med åldern men om vi tittar på individnivå varierar det stort. Idag visar statistiken att cirka 70 procent av männen och 50 procent av kvinnorna i 75 års ålder fortfarande är sexuellt aktiva.

Kroppsliga förändringar och sexualitet

Sexualitet och hälsa hör ihop med varandra, den sexuella hälsan är bred och innefattar alltifrån fysiska, psykiska, känslomässiga och sociala aspekter, säger Suzann Larsdotter, sakkunnig i sexualupplysning på RFSU.

−Kroppen förändras med åldern och då är det viktigt att anpassa sexualiteten efter det för att bibehålla god sexuell hälsa. Det handlar om acceptans och om att hitta lösningar och nya sätt att ha sex på, fortsätter Suzann.

Image
Regnbåge och skylt med texten: Sprid kärlek inte ålderism

Som senior stöter man på kroppsliga förändringar som kan påverka sexualiteten. Vanliga problem är torra slemhinnor hos kvinnor och erektionsproblem hos män, vilket är något som är enkelt att få hjälp med. Det finns olika typer av medicin och även receptfria läkemedel som kan råda bot på problemen.

Suzann Larsdotter menar att det är viktigt att ta upp eventuella sexuella problem med sin läkare.
– Sex hör till hälsan och oftast går problemen att lösa med ett läkarbesök. 

Även svårare sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlsjukdomar kan påverka sexuallivet, också det är viktigt att prata om för att få stöd, hjälp och svar på sina funderingar.

Att vara sjuk kan göra det svårare att bibehålla en del sexuella funktioner, men mycket av den sexuella upplevelsen sitter i hjärnan, instämmer Ingmar.

−Läkare, sjuksköterskor, kuratorer och sjukgymnaster behöver bli bättre på att involvera sexualitet i vården och fråga patienten om det mer rutinmässigt. Det borde finnas med som en del i grundutbildningen, säger Suzann.

Hur dejtar man som senior?

Att hitta människor att träffa som senior är inte helt enkelt i Coronatider, då många äldre är isolerade i hemmet.

−Många av de naturliga mötesplatserna som aktiviteter och organisationsträffar har försvunnit med Covid 19, säger Ingmar Skoog.

Dock har även de flesta äldre också hittat ut på nätet, vilket förbättrar situationen något. Det finns dejtingsidor som riktar sig till seniorer, även traditionella tidningsannonser finns kvar om man inte vill ge sig ut på nätet.

Öppenhet kring homosexualitet är vanligare nu än när seniorerna var yngre och det är aldrig för sent att komma ut. RFSL har seniorcafé för homosexuella där man kan träffa likasinnade och få stöd att komma ut, berättar Suzann Larsdotter.

Experternas tips

Några av de tips Suzann och Ingmar har när det kommer till sexualitet och sensualitet hos äldre är att kommunicera med sin partner om de sexuella utmaningar som finns, missförstånd kan därigenom bli enklare att undvika. Prata om det under en mindre laddad situation, som under en promenad.

Intimitet kan också fås på andra sätt än just genom det sexuella. Det kan vara på det sensuella planet, som att dansa med någon, beröra någon annan eller att ha ett husdjur nära. Hur du vill få din intimitet är individuellt, bejaka det sätt du tycker känns bra för dig, säger Ingmar.

Om du har kroppsliga utmaningar som gör att du känner dig orkeslös, passa på att ha sex när du är som piggast på dygnet och då du mår som bäst, avslutar Suzann.

Text: Lisa Alatalo

Åldersvänliga Göteborg

Syftet med kommunstyrelsens uppdrag "Åldersvänliga Göteborg" är att göra staden till en bättre plats att åldras på.  De arbetar med äldre personer och strategiska aktörer för att satsa på rätt åtgärder. 

Senior Göteborg har kommunstyrelsens uppdrag att ta fram en handlingsplan för att Göteborg ska bli mer åldersvänligt. Satsningen är ett internationellt initiativ av Världshälsoorganisationen (WHO).

Över 900 städer är med i WHO:s nätverk för Age-friendly Cities and Communities som etablerades 2010 med anledning av de två trenderna:
• En åldrande befolkning
• Ökad urbanisering

Göteborgs Stad fokuserar på sex områden som definierats av forskare och äldre personer: stadsmiljö, mobilitet, bostäder, social delaktighet och inkludering, samhällsstöd och service, information och kommunikation.

Om du vill se föreläsningen om sex och sensualitet hittar du den här.