Navigate to video: Josip Ladan ville arbeta med skrivande
Video (2:45)
Josip Ladan ville arbeta med skrivande
Bild
Länkstig

Elin Anna Labba: Augustprisvinnare började sin journalistiska resa på JMG

Examen 2008

Navigate to video: Intervju med Elin Anna Labba
Video (2:45)
Intervju med Elin Anna Labba

En tjej från Kiruna flyttar till Göteborg för att studera. Just journalistiken var inget nytt för henne, eftersom hennes pappa var journalist.

Det som hon tycker är det bästa med yrket är att man får jobba med sin nyfikenhet och samtala med människor.

Samtalen med andra människor har bland annat resulterat i en bok. Tack vare den, blev Elin Anna Labba tilldelad Augustpriset 2020.

En chockerande start

Elin Anna Labba kommer från Kiruna, men valde att studera journalistik i Göteborg och tog sin examen 2008.

Hon minns att det var ganska chockartat att flytta till Göteborg på grund av att så mycket var nytt jämfört med Kiruna, men hon trivdes ändå väldigt bra på utbildningen.

En hantverksutbildning med praktiska inslag och poesi

Hon tyckte bäst om att det var många praktiska delar på journalistutbildningen och att man ständigt fick diskutera sina texter tillsammans med andra studenter.

Elin Anna Labba anser att mångfald bland studenterna är jätteviktigt, eftersom det leder till att studenterna får se sina texter från fler olika perspektiv.

Hon säger också att journalistprogrammet gett henne en grundläggande hantverksutbildning som hon fortfarande har stor nytta av när hon jobbar med journalistik.

Därför tycker hon att det studielån hon tog för att kunna utbilda sig har varit värt varenda krona.

På journalistutbildningen tipsade en lärare Elin Anna om att läsa mycket dikter och poesi även om det låg utanför utbildningen. Det tog hon verkligen till sig och hon tycker att det har hjälpt henne i sitt skrivande.

Nyfikenhet och samtal

Att ha en journalistutbildning, och att kunna jobba som frilansande journalist ger henne mycket frihet, och möjlighet att kunna bo vart som helst i landet.

Hon uppskattar också möjligheten att få träffa så mycket olika människor.

– Att få arbeta med sin nyfikenhet, och att få samtala så mycket med människor, det är ett av de stora glädjeämnena i journalistyrket, säger hon.

Idag bor Elin Anna återigen i norr, i Jokkmokk, och hon har sedan sin utbildning jobbat som frilansande journalist, såväl med radio som med text, liksom samisk kulturarbetare och författare.

Släktens historia blev en bok

2020 gav hon ut boken Herrarna satte oss hit som handlar om samisk tvångsförflyttning – resultatet av flera års arbete med sin egen släkthistoria.

Samma år tilldelades hon Augustpriset för boken och det har lett till att hon fått andra typer av uppdrag än rent journalistiska.

Josip Ladan: Ville arbeta med skrivande

Examen 2017

Navigate to video: Intervju med Josip Ladan
Video (2:45)
Intervju med Josip Ladan

Han befann sig i ett läge i livet där han inte trivdes, när han läste en bok som fick honom att bestämma sig – han skulle skaffa sig en utbildning så att han kunde arbeta med skrivande.

Josip Ladan är 26 år gammal och har vuxit upp i Sölvesborg i Blekinge. Han hade börjat fundera över de bästa alternativen för en utbildning, när han läste boken “Gul utanpå” av en författare från samma stad, Patrik Lundberg. I boken skriver han om sina erfarenheter som adopterad, en berättelse om utanförskap och tillhörighet.

– Jag pratade en del med Patrik och det inspirerade mig till att börja studera något kring skrivande, berättar Josip.

Först i familjen

Båda Josips föräldrar kommer ursprungligen från Kroatien, där de har en motsvarande gymnasieutbildning. Även om de inte studerat på universitetet kändes det som en naturlig fortsättning efter gymnasiet för Josip, och som den äldsta i en syskonskara av fyra skulle han bli den första i familjen att ta en universitetsexamen.

Som i det riktiga professionella livet

När han började journalistprogrammet på Göteborgs universitet dröjde det inte länge innan han kände att han hade hamnat rätt.

– Jag hamnade i en bra klass där alla hade sina specialområden och intressen. Journalistprogrammet var väldigt roligt och under utbildningens gång fick vi möjlighet att nischa oss själva.

Hans favoritkurs på journalistprogrammet var Redaktionellt arbete. Där gick man från att prata om hur texter ska skrivas och hur verkligheten ser ut, till att “live:a” och skriva som i det riktiga, professionella livet. Under kursen förvandlas JMG till ett mediehus där studenterna producerar nyheter i en övningstidning med text och bild, video och radio.

I utbildningen ingår en termins praktik, vilken Josip gjorde på Offside i Göteborg, en magasinsinriktad fotbollstidning känd för sina många, välskrivna texter.

– Där fick jag testa på något annat än den raka nyhetsrapporteringen som man är van vid, berättar han.

Pengar och mångfald

Josip uppmanar framtida studenter att fundera kring ekonomi och studielån.

Huruvida man tar studielån eller inte är individuellt och man kan inte säga att något är mer rätt än det andra, menar han. Vissa kan jobba och plugga samtidigt och andra kan det inte, man får helt enkelt lära känna sig själv och utgå från det.

En större mångfald bland de som söker in till journalistprogrammet tror Josip hade bidragit till mycket, inte minst för relationerna och kontakterna mellan studenterna och lärarna.

All bra kunskap

Idag bor Josip kvar i Göteborg och studerar juridik för att vidga sina vyer. Samtidigt frilansar han som journalist. Han har bland annat jobbat under fotbolls-EM i Frankrike för Kvällsposten och Expressen.

Hans bästa tips till framtida studenter är att passa på att ta till sig all bra kunskap man får på journalistprogrammet i Göteborg.

Text och bild: Ingrid Jeffery Skiöld, Josefin Herbertsson, Lara Gürcan

Mohamed Yussuf: Passionen för berättande journalistik förde honom till huvudstaden

Studerade 2014–2016

Navigate to video: Intervju med Mohamed Yussuf
Video (2:51)
Intervju med Mohamed Yussuf

 

Mohamed Yussuf visste tidigt att han skulle söka sig vidare mot studier på högre nivå, men hade ingen större erfarenhet av kulturvärlden eller journalistiken.

Journalistutbildningen på JMG blev ett viktigt steg på vägen mot Dagens Nyheters kulturredaktion.

Det var främst närheten till hemstaden Falkenberg som fick Mohamed Yussuf att välja journalistutbildningen i Göteborg.

Snabbt insåg han att utbildningen höll en hög nivå och känner idag sig nöjd med sitt val. Inte minst för de många praktiska erfarenheter som han fick med sig och som han fortfarande har nytta av i sitt arbetsliv.

Det bästa med utbildningen

Den stora variationen av uppgifter under utbildningen var något av det som Mohamed gillade mest.

Även om han senare valt att fokusera på skrivandet, var det intressant att lära sig hantera andra journalistiska verktyg som film och radio.

De många praktiska momenten i programmet underlättar enligt honom själva lärandet och är den främsta anledningen till varför han rekommenderar programmet till andra.

Även om han själv inte tog några studielån under utbildningen, ser han det som en smart investering och uppmanar studenter att inte oroa sig, då studielånet är ytterst förmånligt för studenten.

- Du betalar tillbaka lånet efter att du fått ett jobb, så det ska man inte oroa sig för.

Livet som journaliststudent

Den en termin långa praktiken gjorde Mohamed på tidningen Filter i Göteborg. Här fick han utveckla sin passion för berättande journalistik.

Kombinationen av praktiken och studierna på programmet tycker han är en bra introduktion till yrket.

Tiden efter studierna

Idag bor Mohamed i Stockholm och frilansar för olika tidningar, främst Dagen Nyheters kulturredaktion. Han arbetar även för en mängd andra tidskrifter, bland annat Filter, och också för Sveriges Radio P3 en kortare period.

– Det bästa med att jobba som journalist är att träffa människor och att få ställa en massa spännande frågor som man annars aldrig hade fått chansen till, säger han.