Göteborgs universitet
Bild
Huvudbyggnaden i Lilla Änggården omgiven av grönska, Göteborg
Huvudbyggnaden Lilla Änggården, Göteborg
Foto: Kristin Lidell

HUB: Lilla Änggården

Under 2024 upprättades ett samarbetsavtal om kunskapsuppbyggnad mellan Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS), Göteborgs universitet och Göteborgs stadsmuseum/ Kulturförvaltningen Västra Götaland. Samarbetet med Lilla Änggården som hub syftar till att stärka kunskapsprofilen på Lilla Änggården och tillgängliggöra platsen och dess arkiv som en resurs för forskare och studenter.

Just nu arbetar en grupp forskare från Konstnärliga, Humanistiska, Samhällsvetenskapliga och Naturvetenskapliga fakulteterna på att göra Änggården till en hub för kritiskt kulturarvsutbyte.

– Önskan är också att skapa en plattform för frågor om kulturarv, gestaltning och hållbarhet säger Astrid von Rosen, föreståndare för Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.

Lilla Änggården

– Lilla Änggården är ett hus, ett hem, en trädgård och en park med en historia som sträcker sig över tre århundranden, säger Daniel Gillberg, Göteborgs stadsmuseum.

Lilla Änggården donerades 1963 av familjen Grèn Broberg. Göteborgs stadsmuseum gavs då ansvaret över bland annat arkiv, föremål och publik verksamhet. I familjens testamente och gåvobrev nämns även Göteborgs universitet och en önskan om att det donerade hemmet, huset, trädgården och parken skulle användas av forskare knutna till nämnda universitet. 

kollage med bilder från LIlla Änggården
Att komma till Lilla Änggården - ett hus, hem och park med trehundraårig historia - är att lämna stadens brus och kliva in i en natur- och kulturarvsoas, berättar Annelie Sjölander-Lindqvist, Vice föreståndare för Centrum för kritiska kulturarvsstudier, GU.
Foto: Annelie Sjölander-Lindqvist