Image
plast  som flyter vid havsytan
Breadcrumb

Plastkusten Bohuslän

Hållbarhet & miljö
Naturvetenskap & IT
Populärvetenskap

Varmt välkommen till en ny samtalsserie där forskare diskuterar frågor som är aktuella och viktiga för vårt samhälle. Det första tillfället har fokus på plasten i våra hav och dess påverkan på vår natur.

Seminarium
Date
6 Oct 2020
Time
16:30 - 17:15
Location
Online med Facebook Live

Organizer
Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet

Varje år sköljs 8000 kubikmeter skräp upp på de Bohuslänska stränderna, och rapporter visar att 94 procent av havslevande fåglar i Nordsjön har plast i magen. Längs stränderna ligger tång blandat med plastpåsar, nylonsnören och plastflaskor. I magen på bottenlevande djur som havskräftor hittar man de mikroskopiskt små plastbitarna, som knappt är synliga för blotta ögat, som kallas mikroplaster. Var kommer skräpet ifrån och vad gör det med vår natur?

På land finns det många initiativ och ett stort engagemang bland allmänheten för att rensa upp plasten och sprida kunskap om dess påverkan. Privatpersoner och ideella organisationer arrangerar strandstädningsdagar, kustkommuner och naturvårdsorganisationer gör informationskampanjer under sommarens högsäsong och mer och mer forskning handlar om plastens påverkan på vår natur. Men spelar det någon roll, kommer vi någonsin komma undan skräpet?

Medverkande:

Bethanie Carney Almroth, docent och forskare vid institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Bethanie är forskare inom miljövetenskap med fokuspå mikroplaster och miljögifter associerade med plast, och deras påverkan på framförallt fisk. Bethanie studerar också källor och spridningsvägar för mikroplast från land till havens ekosystem.

Björn Källström, utvecklingsledare vid Sjöfartsmuseet Akvariet och forskare. Björn har en bakgrund som forskare inom genetik, bevarandebiologi och biodiversitet och är utvecklingsledare på Sjöfartsmuseet Akvariet. Björn lång erfarenhet av att sprida kunskap om och diskutera problemen för havsmiljön i olika forum.

Moderator:

Karin Klingenstierna. Karin är professionell moderator sedan 25 år och leder svenska och internationella seminarier, konferenser , kongresser och panelsamtal i en mängd olika ämnen. Hon är gymnasielärare i språk och dramatik i grunden. Förutom egna uppdrag undervisar hon i moderatorskap.

Om samtalsserien

”Hur vet vi det? Forskare diskuterar.” är en ny populärvetenskaplig samtalsserie online som anordnas av Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet. Här kommer vi att diskutera frågor som är aktuella och viktiga i vårt samhälle. Vi kommer också att prata om hur forskarna arbetar med att ta fram de fakta som ligger till grund för olika forskningsrön.

Arrangörer: Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet.

Har du frågor om arrangemanget? Kontakta: info@science.gu.se